Det är hårda tider när längdlandslaget kommer på läger till Torsby.
Under den här veckan är det nämligen fokus på hårda pass: 3 000 meter löpning, rullskidor uppför Hovfjällsvägen och ett sprintrace på rullskidor.
Och förstås ett antal varv i skidtunneln.
Ända sedan skidtunneln öppnade 2006 har landslagets damer och herrar på längdskidor kommit och tränat i Torsby där kombinationen av snö inomhus och hårda backar finns.
Det är någon månad sedan som längdlandslaget återvände från ett höghöjdsläger i franska Tignes och i söndags startade lägret i Torsby.
– Vi trivs väldigt bra här i Torsby. Det är en fantastiskt bra träningsort, när vi dessutom får snö i tunneln. Vi var på snö före sommaren i Tignes. Vi har haft ett fokus i år att vi ska vara på snö i vart fall varannan månad, så det är en orsak till att vi är här, säger landslagschefen Anders Byström.
– Dessutom sker vallatester tillsammans med vallateamet som också är här. Och så har vi de här godbitarna som finns utomhus, som Hovfjället är och vi kommer att köra sprint på lördag på Finnsjövägen, troligtvis.
– När vi tittar efter träningsplatser så behöver vi höjdmeter, därför att backar främjar kapacitetsträningen och Tossebergsklätten är väl kanske en av landets brantaste vägar. Vi behöver brant för att de ska kunna åka på de lägre växlarna, tillägger Anders Byström.
Vägen till toppen av Hovfjället är en sträcka på cirka åtta kilometer, men med ganska måttlig stigning den första biten för att sedan stiga kraftigt.
Landslagsåkarna, 22 till antalet på lägret, körde Hovfjället tre gånger under förmiddagen. Dessförinnan har de bland annat även hunnit med 3 000 meter på Björnevis allvädersbanor i Torsby.
Hur har coronapandemin påverkat planering och förberedelser?
– Mycket, så klart. Samtidigt har vi lärt oss mycket det senaste året och varit ute på världscupen i pandemitider, att vara flexibla och att vara beredda på vi måste gå igenom diverse säkerhetsåtgärder, där vi behöver säkra upp miljöer där vi inte träffar andra, säger Anders Byström.
Nu ser han fram emot att det kan bli mera publik på tävlingar och enklare med coronatester och att inte behöva åka lika glest i bilarna som tidigare.
Vad vet ni om restriktioner under kommande världscup och OS i Peking?
– Jag tror vi måste förbereda oss på att det blir fortsatta restriktioner och att vi under OS får vara beredda på sätta plastskynken mellan varandra och testa oss hela tiden, trots att vi är vaccinerade.
Hur förbereder ni er inför OS?
– Vi har OS i fokus på träningspassen. Vi vet hur banorna ser ut i Peking, vi vet att det är hög höjd och att det är sträv, kall snö. Vi kommer behöva att vara starka där, på ett annat sätt, säger Anders Byström.
Det är bland annat därför som det sker en satsning på tre höghöjdsläger i år, där det blir ett nytt i Frankrike i september och ett i Italien i november.
Vad har ni för mål om medaljer i OS?
– Ja, det går vi inte ut med än. Men stafetterna har vi stort fokus på och vill prestera där.
Håller du med om att skidlandslaget har blivit folkkärt?
– Ja, det håller jag verkligen med om. Det är ”goa profiler” och i höst kommer det att bli en SVT-dokumentär där de följt oss under året bakom kulisserna, så jag hoppas vi kan bli ännu mera folkkära via den.
Fotnot: Elitåkarna har avböjt att låta sig intervjuas under lägret.