Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19: Åmål förbereder för skolvaccinering

Publicerad:
Åmåls kommun vill tillsammans med Medpro Clinic göra det enkelt för eleverna på Karlbergsgymnasiet att vaccinera sig. Vaccinationscentralen i Åmål ligger redan på skolområdet.
Åmåls kommun vill tillsammans med Medpro Clinic göra det enkelt för eleverna på Karlbergsgymnasiet att vaccinera sig. Vaccinationscentralen i Åmål ligger redan på skolområdet. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls kommun förbereder för att så snart som möjligt genomföra en särskild skolvaccinering på Karlbergsgymnasiet, tillsammans med Västra Götalandsregionen och Medpro Clinic.

Skolstarten, när ungdomar från flera kommuner samlas, ses som ett riskmoment.

Vaccinationscentralen ligger minst sagt bekvämt till i sammanhanget, i bollhallen på Karlbergsgymnasiet, och Åmåls kommun vill underlätta för att så alla som vill ska kunna vaccineras så lättvindigt som möjligt.

Höstterminen börjar till veckan och förhoppningen är att så snart som möjligt kunna ordna ett särskilt vaccineringstillfälle som är tillgängligt för gymnasieeleverna. Åmåls kommun, Västra Götalandsregionen och vaccinatören Medpro Clinic kommer att ha ett planerings- och samordningsmöte i nästa vecka.

Vaccineringen är helt frivillig. Västra Götalandsregionens riktlinjer är att det för de omyndiga 16- och 17-åringarna finns särskilda samtyckesblanketter som vårdnadshavarna ska skriva på. Men tonåringarna kan vaccineras även utan underskrifter, efter att vaccinatören gjort en enkel mognadskontroll.

– Vi tänker att vi ska klara att vaccinera alla klasser vid ett och samma tillfälle. Det ska inte vara några direkta problem för Medpro. Vi behöver samordna med skolan och skolförvaltningen, säger Åmåls kommuns säkerhetssamordnare Daniel Andersson.

Elever samlas från olika håll

Rekommendationerna om distansundervisning är borttagna och skolstarten, när skolklasser träffas igen, ses som det mest akuta riskmomentet. Karlbergsgymnasiets elever bussas in till Åmål från flera olika kommuner och har kanske varit bortresta på semester och träffat nya människor.

Förutom närundervisningen planerar skolor och förskolor inte att ändra mycket på förhållningsreglerna från i våras. Det är fortfarande försiktighet som gäller. Åmåls kommun som arbetsgivare följer också Folkhälsomyndighetens rekommendation om att alla som kan jobbar hemifrån och fysiska möten undviks. Planeringen för hösten startar på allvar på måndag när centrala ledningsgruppen återupptar sina regelbundna möten efter ett sommaruppehåll.

”Det är jättepositivt”

Åmål har då inte haft ett enda covid-19-fall på tre veckor.

– Det är jättepositivt. Vi får hoppas den utvecklingen håller i sig. Vi får nog räkna med en ökning efter att skolorna drar igång, säger säkerhetssamordnaren Daniel Andersson.

Han har fått rapport från Västra Götalandsregionen om att numera 90 procent av covid-19-fallen härrör från deltavarianten av coronaviruset.

– Det är viktigt att allt fler får spruta två, så att vi kommer upp till att 75 procent av Åmålsborna är färdigvaccinerade. Det är tydligt att två sprutor skyddar mot allvarlig sjukdom och det är det viktigaste.

Ökade tester

Skolorna kommer i höst att få tillgång till gurgeltester av Västra Götalandsregionen, för att hjälpa till med testning och smittspårning. Det pågår planering för hur de testerna kommer att gå till rent praktiskt: Hur de ska fördelas mellan skolorna, delas ut i klasserna och samlas in för analys av vårdcentralen.

Frågorna kring vilka regler som gäller för evenemang och arrangemang har minskat. Daniel Andersson konstaterar att med de publikgränser som gäller nu är det få Åmålsarrangörer som berörs.

I princip är det bara Åmålstravet som inte kan ta in alla besökare som vill komma. Men det är fortfarande arrangörens ansvar att se till att det går att hålla avstånd och att tvätta händerna och på så vis kan det bli fråga om en del rådgivning från kommunens sida.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunDaniel AnderssonMedpro clinic ABSkola och utbildningVaccinationVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.