Hoppa till huvudinnehållet

Anette Sätherberg (S) kritisk mot avsättningen: ”Lite ryggrad måste man fan ha”

Publicerad:
Sunne fastighets AB:s extrainsatta styresemöte har lett till stor turbulens i kommunen där S och C nu tappar majoriteten.
Sunne fastighets AB:s extrainsatta styresemöte har lett till stor turbulens i kommunen där S och C nu tappar majoriteten. Foto: Daniel Olausson

Efter många stormiga år i Sunne fastighets AB har konsekvenserna nu nått kommunpolitiken.

Efter ett olovligt extra sammanträde har Socialdemokraterna valt att entlediga Anette Sätherberg från hennes plats i bolagets styrelse, något som lett till att hon lämnar partiet och blir politisk vilde.

– Jag är chockad över hur de behandlar partimedlemmar.

Det är en besviken Anette Sätherberg som uttalar sig efter att hon avsatts från Sunne fastighets AB.

– Jag är medveten om att det extra sammanträdet var ett formaliafel men beslutet att göra så var en panikåtgärd. Allt jag gjort har varit för bolaget, kommunen och Sunneinvånarnas bästa, säger hon.

Under sammanträdet beslutade man att lämna tillbaka förvaltade fastigheter till kommunen, något som enligt Sätherberg inte togs emot väl.

– De andra styrelsemedlemmarna fick en reprimand, men det var tydligt att ledningen ville få bort mig. Jag är chockad och besviken över hur de behandlar sina partimedlemmar i Socialdemokraterna.

Sätherberg menar att beslutet delvis togs med tanke på styrelseuppdraget, men menar att det kan finnas tidigare händelser som påverkat beslutet.

– Jag tycker det är viktigt att invånarna får veta vad som händer, så jag säger vad jag tycker. Det som visat sig då är att man från partiet vill att allt ska gå genom Tobias och Linda (Tobias Eriksson och Linda Johansson, kommunalfullmäktige (S), reds. anm.).

– Det är väldigt toppstyrt, men jag viker inte från mina åsikter. Lite ryggrad måste man fan kunna ha i politiken.

Hon pekar bland annat på ett tidigare beslut i fastighetsbolaget där hon tänkt gå mot partiets åsikt.

– Då fick jag vad jag upplever som ett hot från ledningen, tänk på att du skrivit på en kandidatförsäkran och att jag då var tvungen att följa partiets linje.

Både Linda Johansson och Tobias Eriksson menar att orsakerna bakom Sätherbergs entledigande är en partifråga som behandlas internt.
Både Linda Johansson och Tobias Eriksson menar att orsakerna bakom Sätherbergs entledigande är en partifråga som behandlas internt. Foto: Marina Johansson

Kommunfullmäktiges Tobias Eriksson och Linda Johansson, båda (S), säger till NWT att beslutet att entlediga Sätherberg togs av medlemmarna och vill inte gå in på anledningen bakom.

– De olika orsakerna som kan finnas anser vi är en partiangelägenhet och är inget vi kommer diskutera i medier. Det Anette uttalar sig om får stå för henne, säger Linda Johansson.

Hur ser ni på att hon upplever partiet som toppstyrt, och att hon blivit hotad med kandidatförsäkran?

– Vi i Socialdemokraterna är medlemsstyrda och vi är valda av våra medlemmar att sitta här. Arbetsgången har länge varit att alla beslut ska förankras hos ledningen, det är inget nytt, svarar Tobias Eriksson.

– Att vi hotat henne att följa partiet är ett missförstånd jag har bett om ursäkt för, det var ett telefonsamtal jag hade med Anette där jag påminde henne om att hon efter valet skrev på en kandidatförsäkran. Tyvärr upplevde hon det som ett hot, förklarar Linda Johansson.

Anette Sätherberg har efter händelserna bestämt sig för att lämna partiet och bli politisk vilde, och säger till NWT att hon kommer rösta för det hon själv står för.

– Det är sorgligt att vi hamnat här, men vi kommer som alltid leta efter breda lösningar politiskt, säger Eriksson.

Artikeltaggar

Anette SätherbergLinda JohanssonPolitikSunneSunne Fastighets ABTobias Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.