Vilseledande om tolkar

Ledare
PUBLICERAD:
Morgan Johansson far med osanning.
Foto: Ali Lorestani/TT

Det har gjorts försök från både regeringen och Försvarsmakten att blanda bort korten när det gäller att hjälpa det 15-tal tolkar som bistått svensk trupp i Afghanistan. Låt dem inte komma undan med det.

Först så gick justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ut och hävdade att det rörde sig om 10 000 personer. Maken till verklighetsfrånvänd siffra har väl aldrig skådats. Det är ju ren lögn. Med tolkarnas familjer rör det sig kanske om hundra personer.

Men efter kritikstormen var det plötsligt annat ljud i skällan. Nu skall regeringen se vad den kan göra och man vill spåra upp tolkarna. Men det är bråttom då talibanerna rycker fram.

Bara för det gick sedan Försvarsmakten ut med den vilseledande informationen att de inte haft några egna afghanska tolkar efter år 2014. Men det är det heller ingen som påstått. De tolkar det nu gäller var de som tjänstgjort 2003-2013, och som aldrig omfattades av den "särskilda ordning" som 2014 lät det årets tjänstgörande tolkar få sin sak prövad. Uppgiften var tydligen att avvärja kritiken, för genast ställde sig folk frågan vad hela debatten rörde sig om. Det borde Försvarsmakten hålla sig för god för.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.