Hoppa till huvudinnehållet

Vargar kan ha fött valpkullar i Dalsland

Publicerad:
Det kan ha fötts valpkullar i dalsländska vargrevir. Arkivbild.
Det kan ha fötts valpkullar i dalsländska vargrevir. Arkivbild. Foto: Terje Håheim

Det kan ha fötts valpkullar i de vargrevir som finns i Dalsland. Det tror Länsstyrelsen i Västra Götaland och vill informera om detta inför den stundande jaktsäsongen.

Efter förra årets rovdjursinventering rapporterade länsstyrelsen om två revirmarkerande par och en familjegrupp i Dalsland. Nu kan det ha skett en föryngring bland dessa.

Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare och inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare och inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Foto: Jan Lorentsson

– Vi har sett tecken på att det finns föryngringar hos de revirmarkerande paren vid Järnsjön, Laxarby och Käppesjön, Fengersfors, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare och inventeringsansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Bockjakten börjar

På måndag börjar bockjakten och många jägare beger sig då ut i skogarna. Länsstyrelsen menar att det är viktigt att känna till att det kan finnas valpkullar i de här två områdena.

– Vi vet inte hundraprocentigt säkert ännu och inte hur många individer det i så fall kan röra sig om. Men vi har vissa tecken på att det kan ha skett föryngringar, säger hon.

Det kan ha skett en föryngring av vargar i Dalsland. Arkivbild.
Det kan ha skett en föryngring av vargar i Dalsland. Arkivbild. Foto: Thomas Wallin

Skulle det vara så blir föryngringen även en viktig diskussion inför kommande älgjakt, då det kommer att vara mycket löshundar ute i jaktområdena.

Nelly Grönberg säger att länsstyrelsen ibland får synpunkter på att det behövs mer information mellan myndigheten och jägarkåren och att den ska vara ömsesidig.

Vill ha mer samarbete

– Jag känner att vi från vårt håll har missat ibland. Men som myndighet har vi ingen vilja av att hålla allmänheten utanför det vi vet.

Hon vill ha mer samarbete och önskar i det här fallet att jaktlagen har ögonen öppna och särskilt om man hittar valpspillning.

– Det är bra om man då ringer till oss och berättar om fyndet och fotograferar spillningen. Då kan vi enas om det är värt att samlas in. På så vis kan vi få svar på hur många individer det finns i de här reviren, säger hon.

Två vargrevir

Järnsjön gränsar mellan Västra Götaland och Värmland. Reviret sträcker sig från i norr och ner över Laxarby. Det andra reviret börjar vid Käppesjöns norra ände precis där Järnsjön har sin södra ände och ner mot Fengersfors. Eventuellt sträcker det sig även bortåt Tösse.

Den nya inventeringssäsongen av rovdjur börjar den 1 oktober.

Artikeltaggar

DalslandDjur och naturLänsstyrelsenNelly GrönbergVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.