Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket skiljer sig lönerna åt för kommunanställda

Publicerad:
De kommunanställda i Dalsland har löner som ligger kring rikssnittet.
De kommunanställda i Dalsland har löner som ligger kring rikssnittet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De kommunanställda i Dalsland hamnade 2020 kring rikssnittet i en lönejämförelse med kollegorna. Det visar en ny sammanställning.

Undersökningen visar också att det skiljer 9 000 kronor mellan de kommunanställda som tjänar mest och de som tjänar minst i Sverige.

Det är Nyhetsbyrån Sirén, som på siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, har ställt samman statistiken.

Resultatet visar att det är i Färgelanda som de kommunanställda tjänar mest pengar i Dalsland. Medellönen ligger där på 32 700 kronor i månaden.

Strax därefter följer Dals-Ed på 32 300 kronor och Åmål på 32 000 kronor.

De lägsta medellönerna i Dalsland har de kommunanställda i Bengtsfors och Mellerud. I Bengtsfors ligger den på 31 400 kronor och i Mellerud på 31 100 kronor.

I tre av fem Dalslandskommuner tjänar de kommunanställda männen mer än kvinnorna. Men i två av kommunerna, Bengtsfors och Mellerud, är situationen omvänd. Där tjänar kvinnorna något mer än männen.

Stora löneskillnader i landet

Toppar listan över medellönerna för kommunanställda i Sverige gör Sollentuna. Där ligger medellönen på 37 800 kronor.

Lägst medellöner har de kommunanställda i Åsele, där medellönen ligger på 28 800 kronor.

Det skiljer alltså i genomsnitt 9 000 kronor mellan de kommunanställda som tjänar mest och de som tjänar minst i landet.

– En anledning till att lönerna är högre i vissa kommuner i storstadsregionerna är den starkare arbetsmarknad som finns där. Framförallt Stockholms län, men även i delar av Skåne, Västra Götaland och Halland, säger Eskil Wadensjö, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande till Nyhetsbyrån Sirén.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBengtsfors kommun (org)Dals-Eds kommunDalslandFärgelanda kommunLönerMelleruds kommun (org)NyheterNyhetsbyrån SirénSCB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.