Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Fler vargar ger inte automatiskt mer problem

Publicerad:
För att den skandinaviska vargstammen ska kunna bli långsiktigt livskraftig behöver den få öka i antal och utbredning och bli sammanhängande med den finska, skriver Torbjörn Nilsson.
För att den skandinaviska vargstammen ska kunna bli långsiktigt livskraftig behöver den få öka i antal och utbredning och bli sammanhängande med den finska, skriver Torbjörn Nilsson. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ju större och ju mer livskraftig vi låter vargstammen bli, desto mer generös kan skyddsjakten bli utan att vargstammen hotas, skriver Torbjörn Nilsson.

Svar till Runar Filper och Mats Nordberg (NWT 7/8).

Vi människor delar landskapet med en fantastisk mångfald av andra arter. Vi bör inte tränga undan dem för mycket, utan se till att andra arter också får finnas i långsiktigt livskraftiga stammar.

Visst orsakar en del vargar problem genom att angripa tamdjur. Men det är inte så att fler vargar automatiskt ger mer problem. I de flesta vargrevir angrips varken hundar eller andra tamdjur. Hur mycket problem vi får beror på hur väl vi kan förebygga angrepp på tamdjur, och på i vilken mån vi kan hantera problemvargar med skyddsjakt. Ju större och ju mer livskraftig vi låter vargstammen bli, desto mer generös kan skyddsjakten bli utan att vargstammen hotas.

Små djurstammar kan verka stabila under ganska lång tid, men löper ändå risk att dö ut på grund av inavel, nya sjukdomar eller andra olyckliga omständigheter. För att den skandinaviska vargstammen ska kunna bli långsiktigt livskraftig behöver den få öka i antal och utbredning och bli sammanhängande med den finska.

Så skriver du en debattartikel

400-500 djur är faktiskt en liten djurstam i ett stort land som Sverige. Dessutom gäller Naturvårdsverkets siffror hur många vargarna är i oktober – omkring en femtedel av dem dör under vinterhalvåret, innan nya valpar föds på våren.

2013 bedömde riksdagen att referensvärdet (minimiantalet) för gynnsam bevarandestatus skulle vara någonting från 170 till 270 vargar i Sverige. Det är patetiskt att Filper och Nordberg låtsas att riksdagsbeslutet skulle sagt att 270 var ett tak för vargstammen. Det står tydligt i propositionen från 2013 att det var referensvärdet (minimiantalet) som skulle ligga i intervallet 170-270.

Hur som helst, gynnsam bevarandestatus är ett begrepp från EU-lagstiftningen. Det är inte upp till varje lands riksdag att bestämma vad det innebär, utan det avgörandet ligger hos EU. 2015 beställde regeringen nya analyser, som ledde till att Naturvårdsverket och även Högsta förvaltningsdomstolen bedömt att minimiantalet är 300 vargar i Sverige. Miljöorganisationer och en del forskare menar att även den siffran är för låg. Vad som är rätt i detta får vi veta om det så småningom prövas i EU-domstolen.

Torbjörn Nilsson (MP)

Ulvsby

Ledamot i Miljöpartiets partistyrelse

Artikeltaggar

DebattEU-domstolenHögsta förvaltningsdomstolenMats NordbergMiljöpartietNaturvårdsverketRiksdagenRovdjurRunar FilperSkyddsjaktSverigedemokraternaTorbjörn NilssonVargar