Andreas Wargclou säger att han är ledsen och arg efter torsdagsmorgonens gryningsräd.
– Det är mycket i anklagelserna som inte stämmer, mer än så vill jag inte säga medan den juridiska processen pågår.
Rektor Andreas Wargclou hade under flera år internt kritiserat sin dåvarande arbetsgivare Academedia.
Under torsdagsmorgonen genomförde kronofogden en gryningsräd i hans bostad.
Händelsen gjorde honom ledsen och arg, säger han.
Inför skolstarten gjorde NWT en intervju med Wargclou om hans nyöppnade skola.
Nu står han anklagad för att ha börjat planera sin nya skola redan innan han lämnade sin förra tjänst som rektor på Klara gymnasium, som drivs av Academedia.
Den intervjun hann aldrig publiceras innan anklagelserna mot honom kom från Klara gymnasium.
15 miljoner i lön
I intervjun berättade han om sin syn på hur hans förra arbetsgivare hanterade sina resurser.
– Academedias vd tjänade 10,3 miljoner per år och 300 000 teckningsoptioner på aktier, det blir en lönekostnad på 15 miljoner per år, för en person. Det är många skolor bara för att arbeta ihop till hans lön.
Som rektor hade han hellre sett att de pengarna använts i verksamheten, sa han då.
– Men det här har jag kritiserat internt i koncernen i flera år, att vi hade väldigt små marginaler och att vi skickade iväg många miljoner som jag hade behövt ha i verksamheten för att känna att vi fortfarande är top-notch.
Wargclou började på Klara gymnasium som lärare 2007 och blev rektor 2010.
Han blev kvar på friskolan i elva år innan han skulle få nog. För NWT berättade Wargclou att gymnasiet bytt ägare och han såg förändringar han inte gillade.
– Innan Klara köptes upp av Academedia så kändes det som att skolan och eleverna gick före stålarna. Så var det på Academedia först också, men de senaste åren har jag sett en tydlig förändring, speciellt efter börsnoteringen. Där de blivit ett börsnoterat bolag vars främsta syfte är att generera pengar. Det blir svårare och svårare att förhålla sig till när det är så mycket pengar som man skickar i väg varje år. Speciellt när de pengarna kanske hade behövts till något annat.
Wargclou minns särskilt en sak.
– Jag hade en lärare som tog två stödmattegrupper gratis för att vi hade inte budgeten för att ha dem, och då skämdes jag för att vara rektor. Det var också ett av de avgörande besluten till att jag valde att sluta.
”Små marginaler”
Andreas Wargclou startade tillsammans med Gabriella Nylander Karlstads Globala gymnasium. Första skoldagen är på måndag 16 augusti men redan torsdagen innan börjar ettorna.
Hans ambition är att driva en skola där pengarna främst används i skolan.
– Nu bygger vi och driver det egna och vi kan använda alla pengar som vi får in till verksamheten, det är den stora skillnaden. Förut hade vi väldigt små marginaler och vi skickade i väg många miljoner som hade behövts i verksamheten.
Wargclou tillbakavisar att han skulle vara någon sorts idealist på grund av att han tycker att pengar ska användas i skolan och inte skickas iväg som vinster.
– Nu kanske det finns de som tror att jag är det, men det är jag inte. Jag ser att privata aktörer i välfärden har utvecklat skola och omsorg på många sätt. Men den här balansen är tydligen svår. I slutändan är det många, framförallt stora koncerner, där pengarna blir för viktiga.
– Det går att ha hjärtat på rätt plats och fortfarande göra sig en rimlig hacka. Det är just att när den här affärsmässigheten går mot girighet som det blir svårt. Det är min subjektiva uppfattning.
Efter torsdagens händelser vill inte Wargclou uttala sig mer om händelsen förrän han och hans ombud har svarat på föreläggandet.
– Utgångspunkten är fortfarande att inget brott har begåtts.
Globala gymnasiets rektor polisanmäld: ”Agerat brottsligt”