Hoppa till huvudinnehållet

Gryningsräd mot rektor efter massiv lärarvärvning: "Djupt illojalt”

Publicerad:
Rektorn Andreas Wargclou stäms av sin förra arbetsgivare. Just nu är Kronofogden hemma hos honom för att säkra bevis. (ARKIVBILD) Foto: Lisa Olaison

Han lyckades få med sig så gott som alla lärare och elever till sin nystartade gymnasieskola.

Men nu anklagar hans tidigare arbetsgivare rektor Andreas Wargclou för illojalitet och utnyttjande av skyddade elevuppgifter.

I största hemlighet gjorde kronofogden i morse en gryningsräd mot Andreas Wargclous bostad för att samla bevis mot honom.

– Jag är ledsen och arg, säger han.

Det var i mitten av april i år som beskedet slog ner som bomb - den tidigare rektorn på Klara teoretiska gymnasium i Karlstad hade värvat 21 av skolans sammanlagt 22 lärare till nystartade gymnasieskolan Karlstads globala gymnasium.

Samtidigt förklarade Andreas Wargclou att man även erbjudit eleverna på Klara gymnasium att följa med till den nya skolan.

– Vi har fått in massa intresseanmälningar, sa han då till NWT.

Gryningsräd i bostad

Men hans tidigare arbetsgivare, skolkoncernen AcadeMedia som driver Klara teoretiska gymnasium, väljer nu att agera mot sin tidigare rektor.

De planerar att stämma Andreas Wargclou för upphovs- eller varumärkesintrång.

Skolkoncernen lämnade därför tidigare i veckan in en ansökan till tingsrätten om intrångsundersökning i Andreas Wargclous bostad, vilket SVT Nyheter Värmland först med att berätta.

Det ledde till att kronofogden gjorde en gryningsräd tidigt på torsdagsmorgonen där man sökte igenom Wargclous bostad, förråd, garage och bilar i jakt på datorer, usb-minnen, läsplattor och annan digital utrustning.

”Agerat förslaget”

Målet var att säkra bevis i en rättegång om upphovs- eller varumärkesintrång.

I handlingar som lämnats in till tingsrätten av AcadeMedia framgår att de anser sig ha bevis för att Andreas Wargclou började planera den konkurrerande skolverksamheten ett drygt halvår innan han sa upp sin tjänst på Klara Gymnasium.

Medan han fortfarande var anställd ska han enligt AcadeMedias uppgifter även ha sparat ned ett stort antal datafiler som bland annat innehåller kontaktuppgifter till presumtiva elever. Uppgifterna har sedan använts för att skicka reklam om den nya gymnasieskolan.

”Det faktum att Andreas Wargclou under lång tid och på ett förslaget sätt agerat djupt illojalt i syfte att sabotera Klaras verksamhet ska också tillmätas betydelse vid prövning om framtida sabotagerisk föreligger.” skriver skolkoncernen i handlingarna.

”Ledsen och arg”

Andreas Wargclou svarar med att säga att det inte finns någon grund i stämningen.

– Jag är ledsen och arg, säger han till NWT efter undersökningen.

Och fortsätter:

– De får hållas. Men eftersom det är ett pågående ärende så vill jag inte säga något mer.

Lagmannen vid tingsrätten, Lars Holmgård, har beviljade under onsdagen ansökan om intrångsundersökning.

I sitt beslut skriver han att "det skäligen kan befaras att Andreas Wargclou har gjort sig skyldig till eller medverkat till" brott mot upphovsrättslagen.

Eventuell rättegång

Lagmannen skriver också att "Klara gymnasium kunskap AB har visat sannolika skäl för att bolaget har ett anspråk mot Andreas Wargclou som kan antas bli föremål för rättegång".

Klara gymnasium har fram till den 13 september att lämna in sin stämningsansökan.

Andreas Wargclou gör i veckan sina första dagar på nystartade Karlstads globala gymnasium.

Rektorn efter massiva lärarvärvningen: Vi har erbjudit elever att följa med oss

Artikeltaggar

Brott & blåljusKlara Teoretiska GymnasiumKronofogdenLars HolmgårdNWTSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.