Hoppa till huvudinnehållet

Globala gymnasiets rektor polisanmäld: ”Agerat brottsligt”

Publicerad:
Den tidigare rektorn för Klara teoretiska gymnasium är polisanmäld för trolöshet mot huvudman.
Den tidigare rektorn för Klara teoretiska gymnasium är polisanmäld för trolöshet mot huvudman. Foto: Lisa Olaison

Han fick sitt hem genomsökt i en gryningsräd och hotas av stämning.

Nu har rektor Andreas Wargclous tidigare arbetsgivare även polisanmält honom.

– Han har agerat både omoraliskt och brottsligt, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som personer från kronofogden anlände till Andreas Wargclous hem på Hammarö för att söka igenom bostaden efter uppgifter om hans agerande mot sin tidigare arbetsgivare Academedia.

Skolkoncernen menar att deras tidigare rektor planerade och arbetade för att starta en konkurrerande gymnasieskola medan han fortfarande var rektor på Klara teoretiska gymnasium i Karlstad.

Fattade misstankar

De planerar att stämma honom för brott mot upphovsrättslagen, men valde på torsdagen även att polisanmäla Andreas Wargclou, som i dag är rektor på Globala gymnasiet i Karlstad, för trolöshet mot huvudman.

– Han har planerat och agerat för att starta en ny skola medan han varit anställd hos oss. Det är både omoraliskt och brottsligt, säger Paula Hammerskog.

Hon uppger att skolkoncernen började fatta misstankar mot Andreas Wargclous agerande i början av året, då han fortfarande arbetade som rektor för Klara gymnasium.

– Vi misstänkte att något inte stod rätt till, men vi visste inte vad, säger hon.

”Aldrig hänt i Sverige”

När 21 av Klara gymnasiums 22 lärare sa upp sig samtidigt 13 april i år för att gå över till Andreas Wargclous nystartade Globala gymnasiet blev Academedia tagna på sängen.

– Det är häpnadsväckande det som hänt och inget vi ens kunnat föreställa oss. Jag har aldrig varit med om något liknande, jag tror inte något sådant här har hänt i Sverige någon gång förut, säger Paula Hammerskog.

Skolkoncernen menar bland annat att Andreas Wargclou sparat ned Academedias särskilt framtagna adresslistor över presumtiva elever och sedan använt de listorna för att marknadsföra sin nya skola.

– Du får inte använda de listorna i en annan organisation, säger Paula Hammerskog.

Färre elever

Klara gymnasium kommer fortsätta bedriva skolverksamhet i Karlstad, men med betydligt färre elever än tidigare.

– Det som hänt påverkar naturligtvis verksamheten, vi startar med ett helt annat elevunderlag än tidigare men skolan är kvar och kommer fortsätta finnas, säger Paula Hammerskog.

Gryningsräd mot rektor efter massiv lärarvärvning: "Djupt illojalt”

Artikeltaggar

AcademediaBrott & blåljusKarlstadKlara Teoretiska GymnasiumTrolöshet mot huvudman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.