Förlängda undantag

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven (S) vill förlänga undantagen.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Trots att allt fler vaccinerar sig och vi kan börja se en ände på coronapandemin så vill regeringen förlänga den tillfälliga pandemilagen till och med januari nästa år. Och förmodligen vill de förlänga den igen för inget är så permanent som något som sägs införas tillfälligt.

Sommaren har varit något av ett andningshål från pandemin. Virusets naturliga säsongsvariation (som vi också märkte förra sommaren) tillsammans med den ökade vaccineringen har gjort att virusets värsta effekter klingat av. Redan i vintras och våras syntes märkbara effekter sedan de riktigt gamla och andra riskgrupper fick sina vaccin.

Visst kunde man önska att vaccinationen gått ännu snabbare, och vi var allt lite sena med att få i gång den. Men nu har ändå 80,7 procent av svenskarna fått sin första dos och 57,6 är fullvaccinerade. I Värmland är vi ännu bättre. Bara det faktum att 76 procent av värmlänningarna i åldern 18-29 har fått första dosen är ett gott tecken, särskilt som skolorna börjar öppna i nästa vecka.

Trots detta vill man inte blåsa faran över, och regeringen vill hålla alla möjligheter öppna för att återigen skruva åt samhället med sina tillfälliga undantagslagar. Man vet ju aldrig, det är bäst att vara på den säkra sidan, och så vidare. Med sådana resonemang kan man ju motivera nästan vad som helst hur länge som helst.

Den minnesgode kommer kanske ihåg att regeringen redan i april ville förlänga pandemilagen till slutet av januari 2022, men efter kritik från bland annat januaripartierna Liberalerna och Centern avstod man. Den nu gällande pandemilagen togs fram i all hast under mellandagarna och löper ut i september. Men nu har man, när september närmar sig, väckt frågan till liv igen.

Tyvärr kan de nog räkna med att få stöd för det. Efter att under förra våren varit kritiska till undantagslagar har oppositionspartier som Moderaterna och Kristdemokraterna svängt. Antingen för att deras kontrollbehov och rädsla också har växt, eller för att man helt enkelt hittat en fråga att dunka i huvudet på regeringen. Någon problematisering om vad undantagslagar gör med våra fri- och rättigheter hörs i alla fall inte.

Det skulle inte heller förvåna om regeringen, när sedan januari också närmar sig, vill driva igenom ytterligare förlängningar. Eller så kanske man rent av försöker stifta någon mer permanent form av undantagslagar. Det är en tanke som man faktiskt lekt med, men det skulle i så fall, lite beroende på utformningen, förmodligen kräva grundlagsändringar. En stor anledning till att vi i Sverige sluppit de värsta inskränkningarna och restriktionerna, som de flesta andra länder fått genomlida under pandemin (ofta till ingen eller högst ringa nytta) har varit att sådana inte är tillåtna enligt vår grundlag.

Förlängda undantag motiveras med den ökade smittspridningen, men om de flesta är och kommer att bli vaccinerade så spelar väl smittspridningen inte så stor roll. Med vaccin blir få allvarligt sjuka och unga ovaccinerade blev det ändå ytterst sällan. Vi kan ju inte ha omfattande samhällsrestriktioner för att några få blir sjuka i några dagar. Det som borde räknas är de som läggs in på sjukhus och de som avlider. Staten har också erbjudit gratis vaccin till alla, och då faller det på oss alla att ta vara på den möjligheten att skydda oss och andra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.