Arvika kommun måste gottgöra

Publicerad:
Ta ert ansvar! Foto: Veronica Nordenberg-Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De båda bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som fick sin uppväxt förstörd av att länge vara misstänkta för mordet (om det ens var ett mord) på Kevin i Arvika, vill nu ha ersättning för den skada och det lidande de fått utstå. Av regeringen har de begärt ersättning av nåd ("ex gratia"). Men de vill också att Arvika kommun tar sitt ansvar.

Kommunen, och framför allt då dess socialtjänst, var medskyldiga till både utpekandet och att bröderna inte fick sin sak prövad, genom det som kallas bevistalan, när det begav sig. Man samarbetade aktivt i polisutredningen på ett sätt som gjorde att barnens intressen inte tillvaratogs.

Därför är det inte mer än rimligt att bröderna får såväl en ursäkt som ett skadestånd från kommunen. Det är rent av det enda anständiga.

Arvika kommun har nu tackat ja till ett möte med bröderna och deras familj, ett möte som skall hållas i september. Det bådar gott för att de kan få ersättning utan någon rättsprocess. Såväl kommunen som regeringen bör betänka sitt ansvar i det här fallet och den än större skada som skulle uppstå om det blev en utdragen rättslig sak av det hela.

Artikeltaggar

Arvika kommunChristian KarlssonKevinfalletLedarePolisenRegeringenRobin DahlénSocialtjänsten

Läs vidare