Nästa vecka strömmar eleverna in på grundskolor och gymnasier i Värmland igen.
Smittskyddsläkare Anna Skogstam ser en risk för att smittan ökar, men ger ett råd för att minska den:
– Det viktigaste är att man stannar hemma och provtar sig om man har symtom.
Före sommaren drabbades Engelska skolan i Karlstad av ett jätteutbrott av deltavarianten av coronaviruset och smittan fanns på flera andra skolor också.
Nu börjar snart höstterminen för tusentals värmländska elever.
Smittskyddsläkare Anna Skogstam ser en risk för att fler kommer att smittas.
– Jag tror att vi kan få en ökning av antalet fall. Inte bara för att ungdomar och barn kommer tillbaka till skolan, utan också för att vuxna kommer tillbaka till sina arbetsplatser efter semestern.
Länets skolchefer och Smittskydd Värmland har möten varje vecka.
– Skolan är en otroligt komplex och svår miljö.
Den mer smittsamma deltavarianten och att eleverna inte är vaccinerade gör det än svårare att smittsäkra.
Känns det som att skolorna generellt är bra förberedda för att försöka mota smittspridningen?
– De är väldigt motiverade att göra det här så bra som möjligt och jag tycker de har gjort det mycket bra hittills med de svåra förutsättningar som de faktiskt har, säger Anna Skogstam.
Viktigaste rådet
Hon har också ett råd till elever och föräldrar inför skolstarten:
– Det viktigaste är att man stannar hemma om man har symtom och att man provtar sig, även om man som till exempel förälder eller lärare är vaccinerad.
Under hösten tror hon att vaccineringen kommer att förbättra läget på gymnasierna.
– Men det kan bli mer frånvaro än tidigare på grund av att man tar sitt ansvar och stannar hemma i väntan på provsvar.
Stor skillnad för gymnasiet
Gymnasieskolorna har haft distansundervisning på hel- eller deltid i snart ett och ett halvt år. Därför blir det en stor omställning när alla elever ska undervisas på plats igen, enligt Johan Kullander, skoldirektör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Karlstads kommun.
– Det är en stor förändring jämfört med hur det var i våras, säger han.
Kommunen tolkar en regeländring som gjorts i sommar som att man inte längre får ha distansundervisning i förebyggande syfte, utan först om smittan börjar spridas och då efter samråd med smittskydd.
För att minska risken för trängsel framför allt på Tingvallagymnasiet lär det bli så att i första hand vuxeneleverna där tidvis får gå i Älvkullegymnasiets gamla lokaler i höst.
Svårare att hålla avstånd
Men med alla elever tillbaka på plats blir det ändå svårare att hålla avstånd.
– Det är ju just därför som vi försöker jobba med alla till buds stående medel och hitta alternativa lokallösningar och sedan vädja till människors personliga ansvar.
Man ska också undvika onödiga större samlingar.
Maria Kjällström är skoldirektör för för- och grundskolor i Karlstads kommun.
– Vi kommer att ta emot alla eleverna på plats i skolan och sedan kommer vi att ha en beredskap för att kunna fatta beslut om distans om det uppstår smitta, säger hon.
”Samhällssmittan avgör”
Grundskoleeleverna kommer inte att vara vaccinerade.
– Det är hur samhällssmittan ser ut som kommer att vara avgörande för om eleverna i vår verksamhet blir smittade eller inte.
Att hålla två meters avstånd i alla lägen i skolan går inte, säger hon. I kapprum, matsalar och entréer kan det vara extra svårt.
– Man får hålla avstånd i alla de sammanhang som det går.
Skolorna ska också fortsätta undvika att olika klasser träffar varandra så gott det går.
Maria Kjällström säger att det är viktigt för skolorna att få information om elever provtas och om de testar negativt eller positivt.
– Det underlättar så mycket för oss att ha fakta att gå på när vi ska göra bedömningar av om det behövs distans eller inte.
Från och med i måndags har personer födda 2005 eller tidigare kunnat boka tid för vaccination. Det gör att de som går i gymnasiet, eller börjar till veckan, nu kan få första sprutan.