Hoppa till huvudinnehållet

Rigmor sist ut på Kullens Gård

Publicerad:

Sommarprogrammet på Kullens Gård i Väse lider mot sitt slut och sist ut är ingen mindre än jazzdrottningen Rigmor Gustafsson som på fredag äntrar den mysiga scenen tillsammans med konsertgitarristen Mattias von Wachenfeldt.

Sångerskan Rigmor Gustafsson är född och uppvuxen i Värmskog utanför Grums och hon har bland annat både studerat och varit professor på Musikhögskolan i Ingesund. Numera bor hon i Stockholm men berättar för NWT att hon nyss köpt ett sommarställe utanför Filipstad, och därmed känner att cirkeln har slutits en aning.

– Jag behöver en balans mellan livet i staden och livet på landet och kanske har jag funnit det nu. Sommaren har varit skön och jag har varit mycket på mitt nya ställe. Det känns kul och avkopplande men det har ändå varit fullt upp, det finns ju alltid nåt att göra på ett hus, berättar Rigmor småskrattande.

Tröst för en orolig tid

Allt kommer igång

Att det finns att göra även inom andra delar av hennes liv är det inga tvivel om, inte minst när det kommer till spelningar. Rigmor berättar att det blir en ”busy höst” från och med nu.

– Jag var i Tyskland för en utomhusspelning i juni men det var väldigt krångligt trots att jag vaccinerats. Allt kommer ju igång nu vilket är jätteskönt men jag håller mig gärna i Sverige ett tag till, säger hon.

Som frilansande musiker är det dock svårt att inte ta på sig för mycket när tillfälle ges och Rigmor säger att hon har varit tvungen att lära sig att ta det lugnt med gott samvete.

– Jag kan få ro att sitta rakt upp och ner och inte göra någonting men då krävs det oftast att jag är någonstans där det inte finns något att göra. Annars är jag nog mycket så att jag först kan slappna av efter att ha gjort färdigt det jag tänkt för dagen, berättar hon.

Duospelning

Till Väse kommer Rigmor med den klassiskt skolade konsertgitarristen Mattias von Wachenfeldt. Mattias härstammar från Årjäng men bor numera på Hammarö och Rigmor berättar hur duon blev ”ihoptotade” inför invigningen av Karlstad Congress Culture Centre i början av 2011. De märkte direkt att det var en lyckad kombination och nu turnerar de med ett program som de passande nog kallar Summertime.

– Det är kul med mindre sättningar tycker jag, man får mycket utrymme både som sångerska och musiker och det uppstår ofta en intimare kontakt med publiken. Det blir ett härligt sätt att komma igång på, säger Rigmor.

När det kommer till repertoaren kommer konserten innehålla en del låtar av Monica Zetterlund som arrangerats för att passa duon.

– Sen blir det även någon låt av Eva Cassidy, lite eget material och Mattias kommer också spela några klassiska stycken, berättar Rigmor.

"Det känns fortfarande som hemma"

Råd till unga

När vi talar om musiken kommer vi in på Rigmors tid som lärare och jag frågar om hon har några råd till de unga musiker som står inför svåra karriärval i den snåriga musik- och nöjesbranschen.

– Det viktigaste är enkelt: Gör saker för din egen skull, svarar hon direkt.

Rigmor fortsätter:

– Sen är det mycket jobb såklart, det finns inga ”quickfix”. Lär du dig saker från grunden får du en trygghet i dig själv och i ditt uttryck. Genom den egna viljan skapar du mening med det du gör.

Sen fyller hon i som hastigast:

– Skit i marknadsföring och strategier, jag är fruktansvärt dålig på att hantera sociala medier exempelvis, men jag tänker: Det är ju inte därför jag håller på! Det är viktigt att veta varför man vill syssla med musik och jag har alltid gjort det som jag själv mår bra av. Det tror jag märks i min musik och publiken ser också om en artist är ärlig eller inte. Sen får det bära eller brista helt enkelt.

Kullens Gård nu på fredag den trettonde

Rigmor Gustafsson och Mattias von Wachenfeldt

Konserten börjar kl.19.00 och biljetter kan köpas via Scalateaterns hemsida

Artikeltaggar

Mattias von WachenfeldtMonica ZetterlundMusikNöje/KulturRigmor GustafssonVärmskogVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.