Lösningen finns närmare än man tror

Debatt
PUBLICERAD:
Pröva att mera fysiskt patrullerande vara i centrala Karlstad eller förflytta er med något polisiärt elfordon, skriver Anders Lindhe.
Foto: Henrik Montgomery/TT
I Karlstad kan jag inte minnas att jag med några år i närtid sett patrullerande poliser, de finns först på sena krognattstimmar i anslutning till handräckning av berusade och stökiga män, skriver Anders Lindhe.

Efter otaliga svemesterresor där liknande städer och centralorter som Karlstad i storlek besökts så noterar jag en tydlig skillnad. På andra platser ser man påtagligt fysiska poliser, antingen promenerandes eller långsamt åkande i bil med fönstren helt nedvevade. Man kan se en polis kliva av och ensamt patrullera medan andra polisen fortsätter färden och närvarar via synlighet i bil. Jag antar man vill lyssna in och samverka med närmiljön.

I Karlstad kan jag inte minnas att jag med några år i närtid sett patrullerande poliser, de finns först på sena krognattstimmar i anslutning till handräckning av berusade och stökiga män. Det har hänt att jag sett en polisbil på förmiddagen långsamt åkande på Västra Torggatan, polisförare/passagerare iförda svarta pilotglasögon och givetvis uppvevade rutor, signalen ”vi och dem” går inte att ta miste på.

Om man på en fredag/lördag ringer polisen så möts man till slut av en uppgiven röst, "vart sker" och "vilken typ av problem", "pågår det nu", "det är... mycket nu". Sist skrattade jag kort till då personen lät som en Stefan Sauk-sketch.

Jag skämdes efteråt för mitt skratt då jag förstod att det är en person och organisation i en oerhörd stress jag bevittnar, vi och jag måste samverka till förbättring. Jag gör här ett uppriktigt försök då vi har samma målbild om ett tryggt och säkert Karlstad.

Pröva att mera fysiskt patrullerande vara i centrala Karlstad eller förflytta er med något polisiärt elfordon. Starta upp samverkan mellan kommunens ”Ungdomar för trygghet”, där dessa drivna kompetensfulla ungdomar kan anmäla högt billjud eller annan störande verksamhet.

Skapa en informationskampanj där kommunen förevisar att flera ögon och öron finns i vår stad samt hur vi medborgare förbättrat kan anmäla, kanske skall man bifoga inringning med bild på registreringsnumret eller filminspelning av störning för att hjälpa ingripande.

Polisens har sedan tidigare skapat ett medborgarlöfte i samverkan med Karlstads kommun, detta behöver nu utökas, ni båda parter behöver komma ännu närmare oss kommuninvånarna. Jag är av tron att detta kan preventivt lugna och slutligen frigöra resurser, en grund till en trygg och säker stadskärna.

Anders Lindhe

Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.