I pandemins slutfas?

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Protester i Frankrike mot införandet av vaccinpassen.
Foto: Michel Euler/AP
Ser vi äntligen slutet på coronapandemin? Det beror lite på hur man ser det. Med en allt större och växande andel fullvaccinerade borde det innebära också ett slut på alla restriktioner och inskränkningar.

Det vore i alla fall det enda rätta och rimliga, men ändå så varnas det för nya smittvågor och att det kanske kommer att behövas fortsatta och nygamla restriktioner någon gång i höst. Minsta lilla ökning av smittspridning, om än från en mycket låg nivå, tas till intäkt för att faran inte är över än. Den senaste så kallade deltavarianten (som tidigare kallades den indiska) av viruset är också mer smittsam.

Men skulle det verkligen motivera nya inskränkningar när vaccinen av allt att döma också biter på delta, och att inläggningarna på sjukhus inte rusar i höjden? När skolorna nu snart öppnar för höstterminen varnas det också för ny smittspridning, då barn inte är vaccinerade och vi just börjat vaccinera ungdomar. Å andra sidan är barn och unga knappt drabbade av viruset, och som sagt så är ju flertalet vuxna redan vaccinerade, för att inte tala om de äldre och andra i riskgrupper.

Vi måste helt enkelt hitta ett sätt att leva med viruset, och där har just vaccinationen varit en frälsning. Det går inte att i längden leva i en sorts halvpermanent undantagstillstånd. Covid-19 kommer inte att försvinna helt, ens med omfattande vaccination. Det enda virus som faktiskt utrotats med vaccin är smittkoppor. Vi stänger inte ner våra samhällen för alla de andra virussjukdomar som vi vaccinerar oss emot.

Det kan betyda att vi framöver kommer att regelbundet få vaccinera oss mot coronaviruset, ungefär som i alla fall äldre gör i dag mot säsongsinfluensan. Det talas redan om en eventuell tredje dos. Men att vaccinera och ändå fortsätta med mer eller mindre omfattande restriktioner verkar inte så klokt.

Ett sätt en del länder nu gjort för att återgå till någon sorts normalitet är införandet av de så kallade vaccinpassen. Vi har även fått en svensk variant, men det är mest tänkt för att underlätta för oss att resa utomlands. Andra länder använder de för att långt mycket mer saker som innebär stora frihetsinskränkningar.

I Frankrike är det till exempel obligatoriskt att visa upp sitt vaccinpass om man vill äta eller dricka ute, gå på museum, bio eller sportevenemang. Och de är inte ensamma. Men då har man öppnat Pandoras ask, för när det väl är infört så är det lätt att lägga till nya saker som krävs. Är detta verkligen ett kontrollsamhälle som vi vill ha? Det är också en faktisk diskriminering. Tack och lov är det inget vi talat om skall införas i Sverige.

Man kan också fråga sig vad vaccinpassen skall vara till för när de allra flesta ändå blir vaccinerade. Vi har ju inte vaccinpass för några av de andra sjukdomarna vi är vaccinerade emot.

I Joe Bidens Förenta Stater är man extrem åt ett annat håll. Där har deras (politiserade) smittskyddsmyndighet gått ut med direktiv att alla åter måste bära ansiktsmask, även de fullvaccinerade. Vilket effektivt tar död på incitamenten för tveksamma att vaccinera sig.

Så mycket hänger på om vi tar tillvara de möjligheter till en återgång som vaccineringarna har gett oss, och inte låter rädslan och kontrollbehoven styra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.