Hoppa till huvudinnehållet

Stora brister inom djurvården – nu ska den granskas

Publicerad:
I takt med att mer avancerade behandlingar blivit tillgängliga har efterfrågad på djursjukvård i stort ökat. Det är en bidragande orsak till bemanningsproblematiken som uppstått.
I takt med att mer avancerade behandlingar blivit tillgängliga har efterfrågad på djursjukvård i stort ökat. Det är en bidragande orsak till bemanningsproblematiken som uppstått. Foto: Berit Roald

Efterfrågan på djurvård har ökat i takt med en eskalerande veterinärbrist. Samtidigt väljer allt färre att ha jour och på statlig nivå brister det i styrning. Nu ska djurens hälso- och sjukvård utredas.

I Sverige är det enbart de statliga Distriktsveterinärerna som har skyldighet att bedriva djurvård dygnet runt. Men de har enligt Länsstyrelsen i Värmland i uppdrag att prioritera djurskydd, smittskydd och service till lantbrukare. I länet har de även mottagningar för smådjur i Kristinehamn, Sunne, Arvika och Säffle.

Hunden Elton blev bara ett år – nekades vård och avled i bilen: ”Så ovärdigt”

I övrigt är det upp till den fria marknaden hur man vill hålla öppet och ta emot djuren. Och allt fler väljer att inte ha jour under kvällar och helger.

Karlijn van Dordrecht, klinikchef på Mjönäs Djurklinik i Munkfors, berättar om joursvårigheterna i länet.
Karlijn van Dordrecht, klinikchef på Mjönäs Djurklinik i Munkfors, berättar om joursvårigheterna i länet. Foto: Lisa Olaison

– Det är extremt dyrt med jour, vi tjänar inte så mycket extra på det. Personalen har dubbel lön på kvällar och nätter. Det kan vara en orsak till att inte alla erbjuder jouröppet. Jag har även hört att vissa veterinärer får inskrivet i sina kontrakt att de ska få slippa jobba jour, säger Karlijn van Dordrecht, klinikchef på Mjönäs Djurklinik i Munkfors som är den enda privata kliniken som har jour i länet.

Svidande kritik

I mars i år lämnade Riksrevisionen in en granskning som innehöll svidande kritik mot Jordbruksverket. Arbetet med att säkerställa tillgången till veterinär service i landet visade sig ha stora brister:

* Styrningen och uppföljningen är i stort sett obefintlig.

* Det finns en risk för att den veterinära servicen blir bristfällig i vissa delar av landet.

* Distriktsveterinärernas verksamhet bedrivs på ett sätt som inte upprätthåller konkurrens på likartade villkor.

Förslag på åtgärder

Regeringen har nu beslutat om en utredning. Senast i oktober 2022 ska det presenteras förslag på åtgärder som ska säkerställa en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur.

Jennie Nilsson (S), tidigare landsbygdsminister.
Jennie Nilsson (S), tidigare landsbygdsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Att djur får den vård de behöver när de behöver den är mycket viktigt. Jag är glad över att vi nu får till stånd en utredning som tar ett helhetsgrepp, har dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sagt i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Bakgrund

Staten har ansvaret att se till att det finns veterinär service i hela landet. Jordbruksverket har i uppgift att säkerställa detta genom avtal med privata aktörer eller genom egna Distriktsveterinärerna.

Sedan en ny lagstiftning kom på plats 2009 har mycket inom djurvården förändrats. Efterfrågan på djursjukvård har ökat rent generellt och det finns tillgång till mer avancerad vård, som allt fler vill ha. Även ägarstrukturen på marknaden har förändrats och ett fåtal aktörer har köpt upp en stor andel av tidigare fristående företag. Digitala tjänster med videoveterinärer har etablerats och i takt med utvecklingen har behovet av utbildad personal ökat. I dag är bristen på djurhälsopersonal stor då de nya reglerna bland annat innebar en behörighetsreglering för vissa yrkesgrupper.

Källa: Näringsdepartementet

Artikeltaggar

ArvikaDistriktsveterinärernaJordbruksverketKarlijn van DordrechtKristinehamnLänsstyrelsenMjönäs DjurklinikPolitikRiksrevisionenSäffleSunneSverigeVärmlands länVeterinär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.