Starta en trädgårdstävling för barnen

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Det kan inte vara fel att anlägga planteringar med växter istället för gräsmatta, särskilt när ytan bidrar till ökad förståelse för insekter och pollineringstjänster" skriver insändarskribenten. Bilden är från en av de prunkande rabatterna på Mårbacka minnesgård.
Foto: Lena Richardson
Efter en härlig promenad i den vackra Sandgrundsparken passerar vi lekplatsen på hemvägen. Mellan lekparken och Värmlands museum finns idag en stor gräsyta som verkar tämligen oanvänd.

Här kommer därför ett förslag för att göra området mera levande. Region Värmland och NWT borde gemensamt utlysa en kostnadsfri trädgårdstävling som riktar sig till barn i årskurs 1 till 6 med avslutning kring skolstarten. Tävlingsmomentet kan gå ut på att barnen ska rita och utforma en miniträdgård. En yta om en kvadratmeter med insektsvänliga växter och andra tillbehör. Årskurserna kan delas upp i tre tävlingsgrupper; Åk 1-2, 3-4 och 5-6. Det bästa förslaget ur varje grupp belönas med att få sin design förverkligad och planterad i anslutning till lekparken. Givetvis med namn och årtal på en plakett. Landshövdingen kan kosta på sig ett framträdande och dela ut en medalj till guld-, silver- och bronsbidraget under pompa och ståt.

Trädgårdstävlingen kan ske med ett rullande schema på 10 år, där den äldsta trädgården byts ut. För nog finns det 30 kvadratmeter odlingsyta att avvara till en centralt belägen trädgård av och för barn nära lekplatsen.

Det kan inte vara fel att anlägga planteringar med växter istället för gräsmatta, särskilt när ytan bidrar till ökad förståelse för insekter och pollineringstjänster. Ett beslut att avsätta ett utrymme för att barn på ett enkelt vis ska kunna visa andra barn om hur vi kan påverka vår omvärld på ett positivt sätt kan väl lätteligen inte ifrågasättas.

För barn i tiden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.