Hoppa till huvudinnehållet

Manifestation på gränsen: Kändisfilmarens video stoppar vindkraftsplaner?

Publicerad:
Huset finns i Bastuknappen – vindkraftverket står på norska sidan. Nu sker en gränsöverskridande manifestation mot vindkraft i Höljes.
Huset finns i Bastuknappen – vindkraftverket står på norska sidan. Nu sker en gränsöverskridande manifestation mot vindkraft i Höljes. Foto: Morgan Bäckvall

Det finns planer om att anlägga vindkraft i Höljes. Nu tar aktionsgruppen Nej till vindkraft i Höljes ett nytt grepp – en proffsvideo signerad filmproducenten Johnny Steen ska visas för politiker i Torsby kommun.

Lägg därtill en norsk-svensk manifestation på gränsen vid Långflon nästa onsdag.

Det norska företaget Fred. Olsen Renewables har planer på att anlägga upp till 57 vindkraftverk på och omkring berget Röknölen i Höljes. Ett samrådsförfarande är pågående.

Aktionsgruppen Nej till Vindkraft i Höljes har nu kallat till en manifestation i Långflon nästa onsdag 18 augusti.

Därtill har aktionsgruppen även kallat till ett möte med kommunfullmäktiges 31 politiker på samverkanskontoret i Sysslebäck 24 augusti.

– Där kommer vi att visa upp en film som gjorts av Johnny Steen. Han är med i aktionsgruppen, säger Joe Bengtsson, president i Republiken Nordvärmland och talesman för aktionsgruppen.

Filmen ska bland annat visa upp naturvärden som aktionsgruppen vill framhålla.

"Producenten Johnny Steen som just nu arbetar med filmerna ""Rallybrudar"" och ""TV-Feber"" är involververad i planerna på att spela in fler filmer i Torsby kommun."
"Producenten Johnny Steen som just nu arbetar med filmerna ""Rallybrudar"" och ""TV-Feber"" är involververad i planerna på att spela in fler filmer i Torsby kommun." Foto: Christer Bergqvist

Filmproducenten Johnny Steen är för den minnesgode känd för filmerna Rallybrudar och Gränsen som gick upp på bio för ett antal år sedan.

– Den 18:e är det en gränsöverskridande aktion emot vindkraft i både Sverige och Norge. Det här är ett initiativ från norsk sida. De tog kontakt med oss och frågade om vi vill vara med och det vill vi naturligtvis, säger Joe Bengtsson.

Joe Bengtsson, till höger, kallar politiker till möte i Sysslebäck. ARKIVBILD.
Joe Bengtsson, till höger, kallar politiker till möte i Sysslebäck. ARKIVBILD. Foto: Aron Eriksson

I Norge finns en organisation där man åker runt med en buss i hela Norge, en banderollaktion. Bussen är klädd med banderoller.

– Vi är tio stycken i vår aktionsgrupp, men jag vet inte om alla kan vara med i Långflon. Vi uppmanar folk från Höljes att komma och vara med, säger Joe Bengtsson.

De svenska och norska aktionsgrupperna kommer att berätta om sina projekt. På grund av coronarestriktioner kommer aktionsgrupperna att följa vad som gäller:

– Vi måste stå på varsin sida om gränsen. Vi får inte överträda den. Alla är välkomna dit. Vi kommer att ta med egna banderoller - och den norska bussen är fullkletad med banderoller.

Artikeltaggar

HöljesJoe BengtssonJohnny SteenKjölbergetLångflonNorgeNyheterRöknölenTorsby kommunVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.