Hoppa till huvudinnehållet

Krister Henriksson: ”Skådespeleriet handlar om att ge upp sig själv”

Publicerad:
Reporter Olivia Larsson
Olivia Larsson
olivia.larsson@fryksdalsbygden.se
Det var många teaterintresserade som kom till Teaterbiografen i måndags och lyssnade på Krister Henriksson.
Det var många teaterintresserade som kom till Teaterbiografen i måndags och lyssnade på Krister Henriksson. Foto: Olivia Larsson

Ett av de stora namnen som gästar Kulturveckan i Sunne är Krister Henriksson. En skådespelare som vigt sitt liv åt teater och film. Under måndagskvällen samtalade han med Sofia Wadensjö Karén under programpunkten ”Om ett helt liv vid teatern”.

– Man måste ge upp sig själv, låta teatern vara större, säger Krister Henriksson.

Han har inte framträtt framför publik sedan innan pandemin. Nu när Henriksson äntligen var tillbaka på scenen igen, blev det ett samtal om teaterns betydelse för honom och tillbakablickar från karriären, som hans tolkning av Doktor Glas.

– Det är en roll som jag inte ens vet hur många länder jag har spelat den i. Den har tagit mig runt om i världen. Under en längre period spelade vi den i London. Då fick jag dela loge med Judi Dench, kan ni tänka er det, Judi Dench!, berättar han exalterat för publiken på Teaterbiografen.

Så vad är det då som är så speciellt med teatern för Krister Henriksson? Han berättar att skådespeleriet för honom nästan har något religiöst över sig – för att det precis som i religionen får en att inse att det finns något som är större än en själv.

– När jag konfirmerade mig så fick jag en bibel av prästen. Han hade skrivit en personlig hälsning i den. Men jag läste den inte då, för jag var egentligen inte så intresserad av konfirmationen, utan jag gjorde det mest för att jag ville ha en badmadrass, berättar Henriksson för publiken som skrattar.

Men några år senare när hans pappa dog och han behövde rensa ur bland gamla saker så fann han bibeln.

– I den stod det ”Den som ger upp sitt liv ska vinna det”, då tänkte jag, visste prästen att jag skulle bli skådespelare? För det är ju just det som skådespeleriet handlar om. Man måste ge upp sig själv – låta teatern vara större.

  • Sofia Wadensjö Karén, vd på UR ledde samtalet med Krister Henriksson.
    Sofia Wadensjö Karén, vd på UR ledde samtalet med Krister Henriksson. Foto: Olivia Larsson

Komplex

När man sitter och lyssnar på Henriksson så inser man hur välbekant hans röst är, att det kanske är ett av hans mest speciella attribut. Men för Henriksson har hans röst i stället varit förknippad med något annat.

– Det största komplexet jag haft är min röst. Jag tycker inte själv att den är vacker. När jag var ung var den väldigt skrikig. Men det jag förstått är att rösten blir bättre när man är tryggare. Så värst tycker jag om min röst under premiärer, säger Henriksson.

När Sofia Wadensjö Karén mot slutet av samtalet frågar om Krister Henrikssons Värmlandskoppling berättar han:

– Jag skulle ändå säga att jag har en stark anknytning till Värmland, även om jag inte varit här så mycket. Det handlar om att de personer som påverkat mig mycket är värmlänningar. Jag bodde granne med Göran Tunström och vi blev väldigt nära. Jag umgicks mycket med Monica Zetterlund och så har vi Lars Lerin, säger Krister Henriksson.

Artikeltaggar

Krister HenrikssonKulturveckan i SunneNöje/KulturSunneTeaterTeaterbiografen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.