Hoppa till huvudinnehållet

Fler Värmlandskommuner med bara en antagen till vård- och omsorgsprogrammet

Publicerad:
Det är många tomma platser vid vård- och omsorgsprogrammen i Värmland
Det är många tomma platser vid vård- och omsorgsprogrammen i Värmland Foto: JESSICA GOW / TT

NWT rapporterade igår att endast en person är antagen till vård- och omsorgsprogrammet vid Älvstrandsgymnasiet i Hagfors. Nu visar det sig att det även i Säffle och Årjäng enbart antagits en person.

– De kan ha blivit skrämda av pandemin, säger May Bjerklund skolchef i Årjängs kommun.

Färska siffror från elevantagningen visar att det är svagt intresse för att studera vid vård- och omsorgsprogrammet i hela Värmland.

Efter slutantagningen ser det ut så här:

Torsby: 24 platser, 10 antagna

Årjäng: 6 platser, 1 antagen

Karlstad kommunalt: 64 platser, 37 antagna

Kristinehamn: 20 platser, 18 antagna

Filipstad: 8 platser, 5 antagna

Hagfors: 8 platser, 1 antagen

Arvika: 12 platser, 7 antagna

Säffle: 16 platser, 1 antagen

I Årjäng är man ändå hoppfull om att kunna fylla platserna.

–Vi har en del som hänger på ”gärdsgårn” för att komma in som nu kan erbjudas priv-plats och även elever på individuella programmet, så vi hoppas det blir fullt när vi drar igång , säger May Bjerklund.

Äldre söker utbildningen

Hon berättar att det däremot är ett stort intresse för att läsa vård- och omsorg på vuxenutbildningen.

– Den utbildningen är väldigt eftertraktad. Det är när man blir lite äldre som man kommer på att det är här det finns jobb.

May Bjerklund, skolchef Årjängs kommun
May Bjerklund, skolchef Årjängs kommun Foto: Joachim Lagercrantz

Vad kan man göra för att få fler att söka vård- och omsorgsprogrammet?

– Att lyfta fram att det är ett viktigt och bra yrke. Inom hemtjänst och särskilt boende kommer det ju alltid att behövas folk, så det är ju viktigt att man utbildar sig för att få jobb och det vet man att man får här. Lönerna måste ju också höjas så att det blir ett mer attraktivt yrke, säger May Bjerklund.

Praktik viktigt

NWT berättade igår att i Hagfors ska man fylla ut platserna på vård- och omsorgsprogrammet med elever från det individuella yrkesprogrammet (IMYRK).

I Säffle väljer man samma väg och tar in elever från IMYRK . Säffles skolchef Erica Andrén berättar vad de ska göra för att fler ska intressera sig för utbildningen.

– Att visa att det här är ett framtidsyrke och ge ungdomar möjlighet att praktisera eller sommarjobba inom omsorgen, så att det ser vilket viktigt och roligt arbete det är.

Erica Andrén, skolchef i Säffle
Erica Andrén, skolchef i Säffle Foto: Nathalie Forsström

En ljusglimt

Håkan Werme är rektor vid Herrgårdsgymnasiet i Säffle där utbildningen finns. Trots att han tycker att det är tråkigt att det är få sökande ser han ändå en ljusglimt.

– När det blir färre elever i en elevgrupp är det flera moment som går snabbare och då kan vi erbjuda mer APL (Arbetsplatsförlagt lärande) och jag ser en styrka i detta. Alla brukar ju också få jobb direkt efteråt. Det här är ett jobb för alla som tycker om att jobba med människor.

Håkan Werme, rektor för Herrgårdsgymnasiet.
Håkan Werme, rektor för Herrgårdsgymnasiet. Foto: Nathalie Forsström

Vid SKR (Sveriges kommuner och Regioner) ser man ingen minskning av intresset för gymnasiets vård- och omsorgsprogram i andra delar av Sverige.

– Det är totalt cirka 3000 som studerar vid vård- och omsorgsprogrammet i Sverige varje år och det har varit konstant i fem år. Men det är tre gånger så många som läser till undersköterska eller vårdbiträde på Komvux, säger Bodil Umegård, sektionschef, SKR.

Endast en person antagen till vårdprogrammet–så gör kommunen med de vakanta platserna

Artikeltaggar

ÄlvstrandsgymnasietÅrjängArvikaErica AndrénFilipstadHagforsHåkan WermeHerrgårdsgymnasietKarlstadKristinehamnMay BjerklundSäffleSkola och utbildningSKRTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.