Vad har Säffle som andra kommuner inte har?
Jo, de sista stadsprivilegierna tillsammans med en sketchreferens signerad Hasse och Tage.
Men inget av dem är föremål för en officiell slogan för kommunen.
Under sommaren har det blivit känt att rätt många kommuner i Värmland saknar en slogan. Nu kan vi lägga till Säffle i den gruppen.
Vad vill kommunerna säga? – NWT kollar länets slogans– Vi har ingen officiell slogan som har klubbats. Vi ser ingen lucka i att vi inte har en superdefinierad slogan, även om det kan vara klatschigt i marknadsföringen om det är en fyndig, säger Johan Österman, kommunikationsansvarig på Säffle kommun.
Men nog finns det några fraser som kan kopplas ihop med Säffle. Den ena är ”Sveriges yngsta stad”, som kommer sig av att Säffle var sist ut i landet att få stadsprivilegier 1951.
– Den är jag personligen mest förtjust i, men vi har inte klätt in den i nåt. Samtidigt är det ingen annan som kan göra anspråk på den.
Men den ”slogan” eller fras som flest kanske förknippar med kommunen är ”Säffle – en kopp kaffe”. Den härstammar från en sketch i Hasse Alfredson och Tage Danielssons ”88-öresrevyn” från 1970. Rakt igenom sketchen hånar Hasse Tage, men i slutet frågar denne samtidigt som han öppnar sin termos:
– Vart ska du resa på din semester?
Varpå svaret kommer snabbt:
– Säffle. Kan man få en kopp kaffe?
Sedan dess har den meningen kortats och gjorts mer Säfflepositiv. Den passar bra in på Säffle tycker Johan Österman, även om det inte är en officiell slogan.
– Den är trevlig och sympatisk. Det finns en kafé- och fikakultur här med bland annat Holgers och Esters. Så jag tycker inte att det är negativt att den dyker upp ibland, även om innebörden var sarkastisk i början.
Vi beger oss till Holgers, det klassiska kaféet vid torget, för att se hur man där tänker om uttrycket.
– Vi hör det då och då så det finns fortfarande i folks medvetande, så vi har många kunder som har sett Hasse och Tage, säger kafébiträdet Ulrika Andersson.
Vad tycker du om uttrycket?
– Det är bra för vårt kafé, säger hon och skrattar.
Det är främst turister som slänger sig med uttrycket.
– Så är det. Och jag tror de flesta förknippar det med något positivt ändå, säger Ulrika Andersson angående meningens ursprung.
Utanför Holgers sitter Linn Leicht och fikar med barnen Edvin och Ines. Hon är bekant med frasen ”Säffle – en kopp kaffe”.
– Men det är mest äldre som använder det, och man har ju hört det lite när man flyttat runt. Men det är inte många i ens egen årgång som känner till det.
– Kanske är det det enda man känner till om Säffle.
Utanför en mataffär stöter vi på Gunilla Lindgren och hennes barnbarn Michaela Svanelind. När vi ställer frågan om de känner till någon slogan för Säffle svarar Gunilla raskt:
– En kôpp kaffe, den tycker jag är rolig.
Något förslag på en tänkbar slogan har de inte, men:
– Jag håller nog med kommunen. ”Sveriges yngsta stad” håller lite bättre, även om en kopp kaffe är lite kul, säger Michaela Svanelind.
I höst ska kommunen göra ett varumärkesarbete i kommunen i dialog med olika parter.
– Men om det mynnar ut i en slogan vet jag inte, säger Johan Österman.
Läs om fler slogans här:
”Eda – en liten kommun med stora möjligheter”Förslag till ny slogan: ”Grums – där det luktar pengar”Hagforsborna om sin kaxiga slogan: ”Stämmer den?”I Årjäng lyfter man fram entreprenörskapetI Torsby finns en ständig säsong – men ingen kommunsloganMunkfors Ransäter – Hjärtliga människor i hjärtat av Värmland