Hoppa till huvudinnehållet

Digital pridefest på nytt: ”Då når vi också de som behöver pride mer”

Publicerad:
Matilde Konglevoll, ordförande i Wermland Pride, säger att även 2021 års prideevenemang blir digitalt.
Matilde Konglevoll, ordförande i Wermland Pride, säger att även 2021 års prideevenemang blir digitalt. Foto: Mimmi Törnberg/NWT Arkiv

Under söndagen avslutades Stockholm Pride. Samtidigt är Wermland Pride inne i slutarbetet inför årets lokala arrangemang.

– Det blir digitalt, precis som i fjol, säger föreningens ordförande Matilde Konglevoll.

Allt runt programmet är inte hundra procent spikat, men Matilde Konglevoll utlovar bland annat intressanta panelsamtal och musik.

– Vi kommer att hålla till på Nöjesfabriken och det kommer blir lite överraskningar.

Några fysiska event kommer inte Wermland Pride stå för, men Matilde Konglevoll säger att det finns en del aktörer som kommer ha olika små inslag i eget initiativ.

Är det många som saknar den fysiska paraden?

– Både ock. Jag är lite förvånad över att det inte är fler som är besvikna över att den inte blir av, jag hade trott att det skulle bli en större reaktion på det.

– Samtidigt vet vi av erfarenhet att när evenemangen blir digitala så når vi andra grupper än vid en fysisk parad. Då når vi de som kanske behöver pride mer, de som inte törs eller kan gå, säger Matilde Konglevoll.

Hur mår föreningen Wermland Pride?

– Vi är allt för få för det jobb som behöver göras, det är lite tråkigt. Många vill ha Wermland Pride, men få vill göra något för att det ska blir av. Det är inget som bara dyker upp ur luften, utan det är mycket arbete bakom det. Vi skulle kunna göra så mycket mer om vi var fler.

För tillfället är det en handfull personer som jobbar med årets arrangemang. Matilde Konglevoll skulle som sagt vilja se större engagemang att få till evenemangen ”som i princip alla vill ha”.

Hur man ska lyckas med det är en fråga svår att besvara.

– Vi har försökt på flera sätt. Med vänskapskrets, sällskapskrets, inlägg på sociala medier. Så jag vet inte vad som måste till.

TT skrev under helgen att hoten mot HBTQ+-personer tenderar att öka i samband med offentliga händelser som Pride. Personer i Värmland undgår inte hatet och hoten.

– Jag har personligen tagit emot hot och vi är utsatta när vi arrangerar en sån här grej. Alla anser inte att alla personer är lika mycket värda. Det är lite otäckt för man vet inte när det händer saker. Vi kan inte göra något mer åt det är att vara förberedda.

Den digitala festivalen går av stapeln den 4 september och sänds på föreningens Facebook-sida.

Artikeltaggar

HBTQHBTQIMatilde KonglevollNyheterPrideVärmlands länWermland Pride

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.