Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Försvarsallians med uteslutande defensiv agenda

Publicerad:
Alla har de, oavsett territoriell yta, befolkningsstorlek och BNP, lika rösträtt och lika vetorätt i North Atlantic Council (NAC), Natos högsta beslutande organ, skriver Anton Sjöstedt.
Alla har de, oavsett territoriell yta, befolkningsstorlek och BNP, lika rösträtt och lika vetorätt i North Atlantic Council (NAC), Natos högsta beslutande organ, skriver Anton Sjöstedt. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ändå är opinionen om Nato den att det framför allt är försvarsalliansens kritiker som förväntar sig hjälp vid ett angrepp. Det är att vilja ha kakan och äta den också, skriver Anton Sjöstedt.

Svar till Jesper Johansson med flera (NWT 2/8).

När omvärlden är osäker måste försvaret stärkas rejält. Tillsammans är vi starkare. Därför tycker Liberalerna att Sverige ska gå med i Nato. På så sätt får vi både ett tätt samarbete och möjlighet att påverka. I dag skapas säkerhet i allianser, inte i allianslöshet. Vår säkerhet beror på våra grannar och på säkerheten inom hela det euroatlantiska området. Sverige varken bör eller kan isolera sig från omvärlden.

Redan i dag har vi ett tätt och nära samarbetet med Nato genom till exempel gemensamma övningar, värdlandsavtalet och svenskt deltagande i internationella insatser under Natos ledning. Därför har vi ingen trovärdig alliansfrihet. Men samtidigt kan vi inte påverka organisationen eftersom vi inte är medlemmar. Vi kan inte heller ta del av de säkerhetspolitiska garantier som Natos medlemmar ger varandra.

Både den nuvarande generalsekreteraren Jens Stoltenberg och den tidigare generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen har slagit fast att Sverige inte kan räkna med militär hjälp vid ett angrepp. Ändå är opinionen om Nato den att det framför allt är försvarsalliansens kritiker som förväntar sig hjälp vid ett angrepp. Det är att vilja ha kakan och äta den också.

Så skriver du en debattartikel

Låt oss ha en ärlig debatt om Nato. Miljöpartiets företrädare påstår i NWT om Nato att "flera av de militärt starkaste medlemmarna har en stormaktsagenda långt utanför legitima självförsvarsintressen, och vars agerande innefattar hot och aggression i strid mot folkrätten. Med de försvarsgarantier som medlemskap i Nato ger kommer också förpliktelser att försvara även dessa länder”.

Detta påstående avslöjar en avgrundsdjup okunskap om Nato som sätter stopp för en ärlig debatt. Nato är en försvarsallians med en uteslutande defensiv agenda. Det som medlemmarna har utfäst sig att försvara är den gemensamma demokratiska värdegrunden, likväl som de samlade territorierna.

Alla har de, oavsett territoriell yta, befolkningsstorlek och BNP, lika rösträtt och lika vetorätt i North Atlantic Council (NAC), Natos högsta beslutande organ. Detta går att läsa i Nordatlantiska fördraget och redogörs för av Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och en av Sveriges ledande Natoexperter, i hennes bok ”Nato: historien om en försvarsallians i förändring”.

Avslutningsvis var Liberalerna det första partiet i riksdagen som förordade medlemskap i Nato och det gör vi fortfarande.

Anton Sjöstedt (L)

Kommunfullmäktigeledamot i Arvika kommun

Artikeltaggar

Anton SjöstedtDebattJens StoltenbergJesper JohanssonLiberalernaMiljöpartietNatoSäkerhetspolitik