Hyllade författaren: ”Tråkigt att folk vet så lite”

Publicerad:
Ann-Helén Laestadius gästade Litteraturfestivalen och berättade bland annat om bakgrunden till hyllade romanen Stöld. Foto: Lena Richardson

Ann-Helén Laestadius har både gjort succé och skakat om med sin roman Stöld.

När hon gästade lördagens litteraturfestival på Mårbacka, bjöd hon på fortsatt diskussion, men också på ett avslöjande som lockade fram skratt i den stora publiken.

Romanen inleds med att nioåriga Elsa blir vittne till hur hennes renkalv Nástegallu dödas av en bybo. Gärningsmannen hotar henne till livet och hon vågar aldrig ange honom, men hon bär med sig både minnet och ett av kalvens avskurna öron genom livet.

Ann-Helén Laestadius skildrar ingående konfliktlinjerna mellan det samiska och det övriga samhället, hur hat och hot är något ständigt närvarande i vardagen. Hon berättar om hur renar tjuvslaktas och plågas och om hur polisanmälningar läggs på hög och avskrivs.

Roman har verklighetsbakgrund och gensvaret blev stort:

Chockade många

– Det har varit helt enormt. Två saker har varit viktiga för mig. Dels att den samiska befolkningen ska känna igen sig och känna att det känns bra att någon berättar den historien. Sedan har jag också fått mycket respons från människor som inte vet att sånt här sker däruppe och som är rätt chockade över att det pågår än idag. Man tänker ofta att rasism mot samer är något som tillhör historien, men det finns i allra högsta grad, säger hon när NWT möter henne strax före hennes framträdande på festivalscenen.

Är det något som överraskat dig i reaktionerna?

– Kanske ibland att det är tråkigt att folk vet så lite. Det finns en så stor historielöshet i Sverige, säger hon.

”Lär er själva”

Under festivalframträdandet berättar hon och författarkollegan Mia Backe Åstot om hur de ofta förväntas svara på frågor om allt som har med samisk kultur och historia att göra.

– Lär er själva, ta reda på saker. Det är inte vår uppgift att hålla på och undervisa hela tiden, uppmanar Ann-Helén Laestadius.

– Så fort du har kolten på dig kommer frågor och man förväntas kunna svara på allt, säger Mia Backe Åstot.

Mia Backe Åstot och Ann-Helén Laestadius är båda samer och författare. Mia debuterade i våras med boken Himlabrand, medan Ann-Heléns senaste roman Stöld är hennes elfte bok.
Mia Backe Åstot och Ann-Helén Laestadius är båda samer och författare. Mia debuterade i våras med boken Himlabrand, medan Ann-Heléns senaste roman Stöld är hennes elfte bok. Foto: Lena Richardson

De tycker heller inte att de ska förväntas prata för alla samer:

– Vi samer är på väldigt många olika sätt och det är viktigt att berätta om det, säger Ann-Helén Laestadius.

Schulman sladdade

I Stöld finns också exempel på hur valhänt det kan bli när olika världar möts. Det rappt beskrivna mötet på Jokkmokks marknad mellan Elsa och en tillrest kvällstidningsjournalist från Stockholm är ett sådant. Elsa och hennes kompis driver ganska hårt med honom, som ställer fel frågor och är fel klädd i kylan.

– Förlagan till honom är en journalist som jag träffade när jag var utsänd från en kvällstidning för att bevaka Vasaloppet. Vem det var? Ska jag säga det? säger hon och tvekar, men ger uppmuntrad av publiken facit som utlöser förtjusta skratt:

– Det var i alla fall Alex Schulman, som sladdade omkring där i sina lågskor.

Vän med Ninni

Det är dock en annan Schulman, som har betytt mer för hennes författarskap: Värmlandsbördiga Ninni Schulman.

– Vi lärde känna varandra på Expressen 2001, berättar Ann-Helén Laestadius för NWT.

– Jag hade gett ut min första ungdomsbok och hon hade börjat skriva på sin första bok. Då startade vi en liten författarklubb, med blivande författare där vi skrev tillsammans. Hon har betytt jättemycket. Vi läser ofta varandras texter.

Efter Stöld-succén är hon nu igång med nästa projekt.

– Jag håller på nu. Jag är väldigt hemlig kring den. Det är tillbaka till det samiska, men en annan tid, säger hon.

Modiga kvinnor i fokus på MårbackaJila Mossaed: ”Jag är ingen optimistpoet”

Artikeltaggar

Alex SchulmanFörfattareKändisarLitteraturLitteraturfestival på MårbackaMårbacka Mårbacka minnesgårdNinni SchulmanNöje/KulturSamerSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare