Hoppa till huvudinnehållet

Endast en person antagen till vårdprogrammet–så gör kommunen med de vakanta platserna

Publicerad:
Jenny Dahlin skolchef i  Hagfors.
Jenny Dahlin skolchef i Hagfors. Foto: Aron Eriksson

Efter den slutliga antagningen i juni stod det klart att bara en person antagits till vård- och omsorgsprogrammet vid Älvstrandsgymnasiet i Hagfors.

– Vi tror att pandemin har påverkat till viss del, säger skolchef Jenny Dahlin som har hittat en lösning för att fylla de tomma gymnasieplatserna.

Aldrig tidigare har det varit så dåligt intresse för att studera vid vård- och omsorgsprogrammet i Hagfors.

– Vad vi ser så är det här ett problem över hela Värmland att vi har få sökande till vård- och omsorg. Det här är något som vi är oroade över. Alla kommuner behöver ju vård- och omsorgspersonal, så det här är någonting som vi diskuterar väldigt aktivt också med branschen för att få in fler, säger Jenny Dahlin.

I Hagfors kommun har elever i årskurs 8 tidigare kunnat ha haft feriearbete inom vård- och omsorg.

– Men två år i rad har vi nu på grund av riktlinjerna utifrån covid-19 inte kunnat ha det. Där tror vi ju att vi har tappat en del. Tidigare år har de som haft feriearbete här fått intresse och sökt.

Hagfors kommun justerar antalet platser till de olika gymnasieprogrammen efter hur stort söktryck det är till de olika utbildningarna. Detta läsår finns åtta platser på vård- och omsorgsprogrammet, varav alltså en är tillsatt.

– Vi kommer därför att göra en variant där vi tar in elever från IMYRK (Yrkesintroduktionsprogrammet) som får påbörja sin yrkesutbildning samtidigt som de får läsa in ämnen som de saknar från grundskolan.

Yrkesintroduktionsprogrammet (IMYRK) är till för elever som inte har behörighet till ett nationellt program.

– Fördelen blir att man kan starta en yrkesutbildning och få en kortare väg. Gentemot att först behöva läsa in basämnena som svenska och engelska till exempel som det ofta handlar om, säger Jenny Dahlin.

I slutet av denna vecka kommer kommunen att ha avstämningsmöte med antagningsenheten, då ett definitivt besked om gymnasieplatserna kommer lämnas.

Artikeltaggar

ÄlvstrandsgymnasietHagfors kommunJenny DahlinSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.