Hoppa till huvudinnehållet

Diplomaten Christian tar med sig familjen till Addis Abeba

Publicerad:
Olle Ängeby
olle.angeby@nkp.se
Den generella arbetsuppdelningen på ambassaden innebär att Christian Wåhlstedt främst kommer att ansvara för konsulära- och säkerhetsfrågor. Sedan finns det mycket annat som han hoppas få arbeta med.
Den generella arbetsuppdelningen på ambassaden innebär att Christian Wåhlstedt främst kommer att ansvara för konsulära- och säkerhetsfrågor. Sedan finns det mycket annat som han hoppas få arbeta med. Foto: Olle Ängeby

Christian Wåhlstedt är van vid att bo och jobba utomlands. Tidigare har han bland annat jobbat i Afghanistan, Irak och senast Pakistan. Nu bär det av mot nästa äventyr, som kanslichef i Etiopien. Till skillnad från tidigare uppdrag däremot, kommer han nu att ta med familjen.

Christian berättar att Etiopien var ett av flera länder som han uppgav som önskvärda då han sökte utlandspostering på utrikesdepartementet. Andra alternativ han hade skrivit upp var exempelvis Albanien, Tanzania och Vietnam.

Det finns en trend i var han söker sig, medger han, det får gärna vara mer äventyrliga platser.

– Det har varit platser där inte alla åker på solsemester direkt. På de platserna känner jag att man kommer närmre en helt annan kultur på sätt och vis. Till skillnad från att åka till en storstad i Europa. Men något sådant kanske det blir i framtiden istället.

Destinationen

Är det unikheten som tilltalar?

– Ja, det finns såklart en tjusning i det. När jag var i pakistanska Himalaya, till exempel, och stod på en plats där kanske som mest 20 svenskar varit. Då känns det ganska coolt.

Till skillnad från tidigare placeringar räknar Christian Etiopien som åt det lugnare hållet.

– Addis Abeba kan man säga är lite som Afrikas Bryssel. Det är sätet för afrikanska unionen och i princip alla länder har representation där. Därmed blir det inte så hardcore på det sättet utan vi kommer att få bo väldigt bra och min son kommer att få gå i skola där.

Etiopien är i nuläget fortfarande ett land med utmaningar och realiteter som kommer att påverka arbetet och tiden där, påpekar Christian.

– Det pågår just nu ett inbördeskrig och den situationen verkar tyvärr inte förbättras. Snarare verkar konflikten vara långt från en fredlig lösning. Sedan är Etiopien extremt fattigt också, och många delar är underutvecklade. Sådant medför väldiga utmaningar.

Arbetet

På den stora ambassaden kommer Christian att arbeta som en av två kanslichefer.

– Vi har en generell uppdelning där jag kommer att köra mycket på konsulära- och säkerhetsfrågor så som pass, medborgarskapsfrågor och att hjälpa nödställda svenskar. Det är lite grunden, sedan blir det ofta blir en diverseverkstad på en ambassad.

Finns det något du vill arbeta lite extra för?

– Även om det inte är något jag kommer att jobba med heltid, vill jag gärna vara delaktig i många av ambassadens projekt vad gäller främjande av jämställdhet, HBTQ frågor och mänskliga rättigheter. Så det får bli lite av ett delmål, säger han och fortsätter:

– Sedan kommer mitt hjärta alltid att klappa för biståndsfrågor, vilket jag jobbar med just nu. Så det har gjort lite ont att släppa. Därför hoppas jag kunna hjälpa till med det ibland, kanske följa med på någon uppföljningsresa.

Det blir ett spännande kapitel i hela familjen Wåhlstedts liv. Marlene kommer att kunna fortsätta driva sitt företag på distans, och sonen Loui kommer att få börja förskolan i Addis Abeba.
Det blir ett spännande kapitel i hela familjen Wåhlstedts liv. Marlene kommer att kunna fortsätta driva sitt företag på distans, och sonen Loui kommer att få börja förskolan i Addis Abeba. Foto: Privat

Familjen

Hur känns det att åka med familjen, och vad känner dem?

– Vi är alla peppade. Min son Loui som är tre år gammal pratar varje dag om att vi ska flyga till Addis. När vi gjorde en digital rundtur på förskolan tyckte han att det såg väldigt spännande ut. Sedan är det såklart en omställning som en treåring inte förstår vad den innebär först. Han kommer nog bli chockad första dagen på skolan när alla pratar engelska, men efter någon månad kan han också engelska förmodligen.

– Och min fru Marlene är egenföretagare så hon kommer att kunna fortsätta jobba på distans. Vilket det ju varit ändå det senaste året på grund av pandemin. Så nu letar hon efter kontor att hyra. Förr var det mer egoistiskt på det sättet att man ryckte med familjen ut, där partnern är mer medföljande. Att kunna göra så här känns bättre och mer jämställt eftersom hon får behålla sitt liv.

– Jag har ju aldrig tagit med familjen när jag har jobbat tidigare. Innan har det sett ut så att man tar med pass, visum och två resväskor för en själv. Nu är det ett helt annat organiseringsarbete när man ska fixa skola och bra boende där hela familjen trivs. Och som tur är blir det en skillnad på en större ambassad, där jag kan jobba en mer normal mängd timmar vissa veckor. Då kan jag också finnas med mer i det vardagliga.

Såklart väntas det också många roliga utflykter med familjen, påpekar han.

Artikeltaggar

ArbeteEtiopienKristinehamnUtrikesdepartementet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.