Hoppa till huvudinnehållet

Stoppa brotten mot småföretag

Publicerad:
Att våra små och medelstora företag kan känna sig trygga och veta att samhällets polisresurser finns och fungerar då de behövs är avgörande för vår samhällsutveckling, skriver Lotta Olsson.
Att våra små och medelstora företag kan känna sig trygga och veta att samhällets polisresurser finns och fungerar då de behövs är avgörande för vår samhällsutveckling, skriver Lotta Olsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är en oroväckande trend, brottslighet mot företagande är en brottslighet mot hela vårt välfärdssamhälle, skriver Lotta Olsson.

Att många arbetar och har ett jobb att gå till är helt avgörande för den svenska ekonomin och välfärden, men alltför många företag hindras av brottslighet.

Sverige har nu i maj enligt Arbetskraftsundersökningarna en arbetslöshet på 9,7 procent, vilket är förödande för hela vårt samhälle. Det minskar kraftigt skatteintäkterna och ökar utanförskapet och därmed i längden också brottsligheten.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. De små och medelstora företagen är alltså en mycket viktig del av den svenska arbetsmarknaden. Det är också dessa som är framtidens större företag, små och medelstora företag som växer.

Att skapa det bästa företagsklimatet för dem är avgörande för svensk jobbpolitik. Därför måste brottsligheten mot småföretag stoppas. Branschorganisationen Småföretagarna har gjort en undersökning som visar att småföretag är särskilt utsatta för brottslighet. 70 procent av företagare uppger att de det senaste året utsatts för brott. Det är mycket allvarligt och man uppger att den polisiära närvaron inte är tillräcklig för att man ska känna sig trygg.

Så skriver du en debattartikel

De små företagen blir dessutom mer utsatta för företag ju större de blir, från 29 procent av soloföretag till 75 procent av företagen med mer än 20 anställda. Det kan dock vara en sanning med modifikation eftersom många företagare uppger att de inte anmäler brott, beroende på att de inte tror sig få någon polisiär insats eller något stöd.

Dessutom har brottsligheten för samtliga i denna grupp utsatts för fler brott 2020 än 2017. Trenden är ökande för samtliga. Det är en oroväckande trend, brottslighet mot företagande är en brottslighet mot hela vårt välfärdssamhälle. Risken finns också att man slutar med sitt företagande eller att man lägger ned företaget istället för att sälja det vidare då man går i pension.

Det verkar heller inte som det finns någon bransch som är förskonad, även om brottsligheten enligt undersökningen är högst i handel, transport, hotell och restaurang. Det är också illavarslande eftersom just dessa branscher brukar vara de branscher där många får sitt första jobb.

Att våra små och medelstora företag kan känna sig trygga och veta att samhällets polisresurser finns och fungerar då de behövs är avgörande för vår samhällsutveckling. Om den tryggheten fanns skulle vi dessutom få in mera skatteintäkter och detta vore den bästa skatteinbringande åtgärd vi skulle kunna genomföra. Vi måste kraftigt öka insatserna mot brottslighet mot företagare. Därför behöver Sverige byta regering.

Lotta Olsson (M)

Riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet

Artikeltaggar

BrottDebattFöretagandeHotellKommunikationerKrogarLotta OlssonModeraternaSmåföretagarnas RiksförbundTrygghetsarbete