Hoppa till huvudinnehållet

Rötmånadsdebatt om vikingar

Publicerad:
Han är en svensk viking.
Han är en svensk viking. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När Daniel Ståhl vann OS-guld i diskus vrålade han segerrusigt att han var en svensk viking. Det skulle han inte ha gjort. För det uppstod då genast en debatt om hur olämpligt det var att hänvisa till de vikingar som plundrade, krigade och våldtog i andra länder för över tusen år sedan.

Det är väl dels ett tydligt tecken på vår moderna tids lättkränkta hyperkänslighet, men kanske framförallt en rötmånadsdebatt i den nyhetsmässiga sommartorkan. Sedan kan man ju undra över hur mycket debatt det egentligen var. Upprinnelsen var visst en anonym insändare i Nerikes Allehanda som sedan spreds på sociala medier. De flesta är nog stolta över vår moderna svenska vikings OS-bragd.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

Daniel StåhlHistoriaNerikes AllehandaSignerat