Hoppa till huvudinnehållet

Göthe: Turbulent politisk höst

Publicerad:
Talmannen Andreas Norlén skötte sig med den äran under den senaste regeringskrisen. Han skyndade på processen och höll i rodret med fast hand.
Talmannen Andreas Norlén skötte sig med den äran under den senaste regeringskrisen. Han skyndade på processen och höll i rodret med fast hand. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men det som irriterar allra mest är att regeringen har så svårt att komma till skott och ta de många kraftfulla beslut som måste till nu och som regeringen kan få stöd för, skriver Kjell Göthe.

Så har då Sverige öppnat upp efter pandemin och på det fick vi dessutom en varm sommar att njuta av. Snart börjar den politiska vardagen och tyvärr måste vi räkna med plötsliga tromber och ösregn över Rosenbad och riksdagshuset. Tonen har redan höjts rejält och det är bäddat för fortsatt rödgrön röra med en ytterligare försvagad regering.

Men först vill jag berömma talmannen Andreas Norlén, som skötte sig med den äran vid senaste regeringskrisen. Han skyndade på processen att utse statsminister och höll i rodret med fast hand. Det är viktigt att talmannen står över den politiska processen och är hela Sveriges talman. (Han har rang nummer två i landet efter kungen och före statsministern.) Detta markeras genom att talmannen inte deltar i den politiska processen, de tre vice talmännen är däremot med och röstar i kammaren.

Talmannen företräder också riksdagen i nationella och internationella sammanhang och är ordförande i riksdagsstyrelsen. Myndigheten riksdagsförvaltningen har 670 anställda, som backar upp våra politiskt valda. Andreas Norlén är i grunden juris doktor och har bland annat varit ordförande (M) i konstitutionsutskottet så han har en gedigen grund att stå på.

Den S-MP-regering som röstats fram är beroende av Vänsterpartiet och Centern för att få igenom förslag och definitivt gäller det budgeten, som ju är regeringens viktigaste styrdokument. Löfven har dock tidigare i två omgångar måst acceptera att styra efter en M-KD-budget fast han inte låtsas om det utåt. Själv vill han alls inte kalla sin nya regering för svag, trots dess osäkra stöd i riksdagen. Men det som irriterar allra mest är att regeringen har så svårt att komma till skott och ta de många kraftfulla beslut som måste till nu och som regeringen kan få stöd för.

Till detta kommer att Miljöpartiet med så litet väljarstöd i senaste valet fått ett så extremt stort inflytande. Vänstern har med ny partiordförande visat att det är slut med att ge Socialdemokraterna stöd utan att få något igen för det. Centern säger samma sak, Annie Lööf hoppas dessutom på att kunna göra upp med oppositionen då och då.

Men det är ingen tvekan, C har gått till vänster och hade de inte lagt ned sina röster så hade regeringen Löfven fallit. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna kan därför inte räkna med stöd från C utan vidare. Just därför är det viktigt att oppositionen håller ihop för annars blir den rödgröna röran värre och vi riskerar då att hamna i ett rent kaotiskt läge.

"Sverige har aldrig varit så nära en högerkonservativ regering som när Vänsterpartiet förenades med högerkrafterna för att fälla en socialdemokratisk statsminister", sade gruppledaren Annelie Karlsson (S) i riksdagsdebatten inför omröstningen om nygamla regeringen Löfven. Min kommentar: Så fungerar demokratin och det hade väl inte varit så farligt.

"Det har varit sju förlorade år med regeringen Löfven. Stefan Löfven är nu beredd att återinträda som statsminister. Det är oklart hur han avser att få igenom sin politik”, sade Jimmie Åkesson (SD). Min kommentar: Ja, så är det onekligen.

"Under de senaste sju åren har allvarliga samhällsproblem fördjupats. Kriminaliteten och arbetslösheten sätter nya bottenrekord. Utanförskapet växer och välfärden hotas om inte fler jobbar och betalar skatt. Socialdemokraterna kan inte ens förklara hur de skall få igenom sin egen budget i höst. Stefan Löfven hotar att han skall avgå igen redan om några månader", sade Ulf Kristersson (M). Min kommentar: Ja så är det. Stefan Löfven borde begripa att också han i detta krisläge borde lyfta sig och även vara hela Sveriges statsminister.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

Andreas NorlénAnnelie KarlssonAnnie LööfCenterpartietJimmie ÅkessonKjell GötheKristdemokraternaKULiberalernaMiljöpartietModeraternaRiksdagenSigneratSocialdemokraternaStatsbudgetenSverigedemokraternaUlf KristerssonVänsterpartiet