Hoppa till huvudinnehållet

Första coronafallet: ”Det jag kände då kan man inte trycka i tidningen”

Publicerad:
Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam minns tillbaka på den 4 mars 2020.
Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam minns tillbaka på den 4 mars 2020. Foto: Joachim Lagercrantz

Smittskyddsläkaren Anna Skogstams telefon ringde.

Det hon inte visste då var att det skulle bli ett samtal som förändrade allt.

Hon svarade:

– Vi har fått vårt första coronafall, hördes på andra sidan linan.

Den 4 mars 2020 såg ut som en vanlig veckodag, men var egentligen något helt annat.

På den kyliga onsdagen blev aldrig graderna ute fler än tre och journalisterna rusade från höger till vänster i såväl Värmland som övriga Sverige.

Det gick snabbt.

Nyhetsflasharna duggade tätt och berättade om coronavirusets spridning. Känslan av panik spred sig.

Och nu var det Värmlands tur: Regionen kommunicerade om två fall i ett pressmeddelande vid lunchtid.

Klockan 14 kallade man till en presskonferens.

Där satt Ingemar Hallén, Region Värmlands smittskyddsläkare, som senare kom att bli kanske länets kändaste person.

Bredvid honom stod en halvdrucken Lokaflaska. Framför sig hade han en NWT-mikrofon.

Två värmländska personer i 50-årsåldern har testats positivt för det nya coronaviruset efter en bussresa till norra Italien. Det meddelades av Maria Svensson, verksamhetschef, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare och Staffan Tevell, överläkare, på den första pressträffen den 4 mars 2020.
Två värmländska personer i 50-årsåldern har testats positivt för det nya coronaviruset efter en bussresa till norra Italien. Det meddelades av Maria Svensson, verksamhetschef, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare och Staffan Tevell, överläkare, på den första pressträffen den 4 mars 2020. Foto: Helena Karlsson

I den vidareutvecklade han den stora nyheten som slog ner som en bomb ett par timmar tidigare: ”De har varit på en skidresa med buss till norra Italien under sportlovet och kom hem i lördags.”

Och bakom kulisserna av pressuppbådet pågick ett gigantiskt smittspårningsarbete på regionen.

Ett arbete som Anna Skogstam höll i. Som kom att bli riktigt, riktigt långdraget.

– På måndagen fick vi reda på att det var några som kommit från Alperna, några hade symtom och hade hört av sig hit, säger hon och nickar mot Infektionskliniken.

Det var hit, till Infektionskliniken, som de första smittade vände sig. Då fanns ingen testkapacitet som det finns i dag och prover fick analyseras i Örebro eller hos Folkhälsomyndigheten.
Det var hit, till Infektionskliniken, som de första smittade vände sig. Då fanns ingen testkapacitet som det finns i dag och prover fick analyseras i Örebro eller hos Folkhälsomyndigheten. Foto: Joachim Lagercrantz

Hon står nu 100 meter framför entrén denna soliga dag som utspelar sig nästan ett och ett halvt år sedan Ingemar Hallén satt där han satt.

Men Anna Skogstam minns ändå nästan varenda detalj.

Klockan halv 11 satt hon i ett möte och diskuterade skyddsutrustning. Mitt i allt ringde hennes mobiltelefon.

I telefonsamtalet fick Anna Skogstam beskedet: viruset är här.
I telefonsamtalet fick Anna Skogstam beskedet: viruset är här. Foto: Joachim Lagercrantz

På andra sidan linan var det överläkaren som hade infektionsbakjour. Anna var tvungen att ta samtalet:

– Överläkaren sa till mig vi har fått våra första fall och det är från bussen.

– Det jag kände då kan man inte trycka i tidningen.

Foto: Joachim Lagercrantz

Det var nu arbetet sattes i gång.

– Alla i bussen var tillsagda att stanna hemma i karantän innan provsvar. När vi fick se att det var 50 personer på den här bussen insåg vi att vi behövde ringa upp allihop.

– Det kunde vi inte klara av.

Alla på bussen från norra Italien behövde ringas upp. Ett gigantiskt smittspårningsarbete påbörjades. Och extrapersonal kallades in.
Alla på bussen från norra Italien behövde ringas upp. Ett gigantiskt smittspårningsarbete påbörjades. Och extrapersonal kallades in. Foto: Joachim Lagercrantz

Anna Skogstam kallade paniksnabbt därför in extra personal. Fem sjuksköterskor från avdelningen som vanligtvis spårar könssjukdomen klamydia fick så snabbt som möjligt infinna sig i Smittskydd Värmlands lokaler.

– Redan innan lunch var alla nere hos oss.

På andra sidan huset skickades nu ut en inbjudan till presskonferensen. Uppdraget för de som skulle hålla i den var att försöka samla det lilla man visste för att kunna informera medborgarna.

Anna Skogstam och hennes team arbetade med att på bästa sätt förhindra smittan från att sprida sig från bussens resenärer.
Anna Skogstam och hennes team arbetade med att på bästa sätt förhindra smittan från att sprida sig från bussens resenärer. Foto: Joachim Lagercrantz

Men Anna Skogstams team på nio personer jobbade vidare så svetten rann.

De hade nu ett viktigt uppdrag: hindra coronasmittan att sprida sig från bussens resenärer ut i det värmländska samhället.

– Vi hade listor på vilka som var med i bussen. Vi satte oss och ringde upp, säger Anna Skogstam.

Alla på bussen och deras närkontakter fick svara på frågor om hur de mådde, om de hade symtom och vilka de hade träffat.
Alla på bussen och deras närkontakter fick svara på frågor om hur de mådde, om de hade symtom och vilka de hade träffat. Foto: Joachim Lagercrantz

Telefonsamtal efter telefonsamtal.

Alla resenärer, samt deras närkontakter och i vissa fall ett steg till, fick utstå en intensiv intervju.

– Vi frågade hur de mådde, om de hade symtom, vilka familjemedlemmar de hade som inte varit med på bussen. Och om de hade varit ute och träffat någon annan.

På andra sidan Karlstad hade också kommunen senare en presskonferens, det meddelades att det fanns anhöriga till personal och skolelever som var misstänkt smittade.

”Vi hör att det finns mycket oro just nu och ett viktigt mål för oss att att nu åstadkomma en så trygg miljö som möjligt”, sa skoldirektören Maria Kjällström då.

Karlstads kommun höll också en en presskonferens den 4 mars om coronaviruset. Medverkande gjorde skoldirektören Maria Kjällström och gymnasiedirektören Birgitta Larsson.
Karlstads kommun höll också en en presskonferens den 4 mars om coronaviruset. Medverkande gjorde skoldirektören Maria Kjällström och gymnasiedirektören Birgitta Larsson. Foto: Håkan Strandman

Alla ville ha svar och vände sig till de på Smittskydd Värmland.

Själva hade de få svar.

På regionens presskonferens bara ett stenkast från Anna Skogstams team som ringde resenär efter resenär fortsatte Ingemar Hallén att svara på frågor och informera om läget.

”Visst är det så att det kan komma nya fall”, sa han.

Nya fall kunde förväntas, berättade Ingemar Hallén, smittskyddsläkaren, under presskonferensen den 4 mars. Och så blev det.
Nya fall kunde förväntas, berättade Ingemar Hallén, smittskyddsläkaren, under presskonferensen den 4 mars. Och så blev det. Foto: Helena Karlsson

Och så blev det:

5 mars: tre nya fall

6 mars: åtta nya fall

8 mars: sju nya fall

Men det fanns inga misstankar om att smittan spreds i Värmland just då, betonade Ingemar Hallén.

Och det var Anna Skogstam och hennes teams primära uppdrag att förhindra. Men det var inget som kom gratis.

Arbetsbördan för Anna Skogstam och hennes team var väldigt stor.
Arbetsbördan för Anna Skogstam och hennes team var väldigt stor. Foto: Joachim Lagercrantz

Ingen lämnade tidigare än elva på kvällarna i över en vecka i sträck.

– Det var väldigt tufft faktiskt. Vi hade ett otroligt tryck.

Och det fick resultat. Anna Skogstam berättar att analyser visar att just virustypen från bussresenärerna inte uppkommit någon annanstans.

Men det var för sent:

– Smittan kom från andra håll.

"Smittan kom från andra håll” säger Anna Skogstam.
"Smittan kom från andra håll” säger Anna Skogstam. Foto: Joachim Lagercrantz

Och den 18 mars kom första fallen med en oklar smittväg. Plötsligt befarades samhällsspridning.

Resten är, som man säger, historia.

I dag är det den 7 augusti 2021 och totalt har över 20 000 fall hittats och över 200 har dött. Och än är pandemin inte över, men nu är 134 324 personer i Värmland färdigvaccinerade.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetIngemar HallénKarlstads kommunMaria KjällströmRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.