Hoppa till huvudinnehållet

Expert efter igelkottsdöden: ”Inte rimligt att ge skatorna skulden”

Publicerad:
Vem som öppnat och tömt igelkottaskinnen i Skåre är oklart. En teori var att det handlade om skator, men den skjuts i sank av experter.
Vem som öppnat och tömt igelkottaskinnen i Skåre är oklart. En teori var att det handlade om skator, men den skjuts i sank av experter. Foto: Tommy Andersson/NWT Arkiv

Nej, skator är inga igelkottsdödare. Inte till vardags i alla fall.

Det slår experter, som NWT pratat med, fast.

– Utifrån ren sannolikhet och utifrån normalt beteende, är det inte rimligt att ge skatorna skulden, säger Mathias Osvath på Lunds universitet.

NWT har den senaste veckan berättat om fyndet av igelkottsskinn i Skåre. Misstankar fanns om någon snittat djuren och att det handlade om djurplågeri. Det upprättades också en polisanmälan i ärendet.

Annas otäcka fynd polisanmält som djurplågeri

En uppföljande artikel berättade om att det kunde röra sig om – skator.

– Jag var i vardagsrummet när jag fick se en massa skator som pickade på nåt, berättade Sune Elestrand.

Han gick ut för att titta vad de höll på med och fann då två sönderhackade igelkottsungar.

Skator är inte kapabla till att döda igelkottar, hävdar experter NWT pratat med.
Skator är inte kapabla till att döda igelkottar, hävdar experter NWT pratat med. Foto: Sergei Grits

Grävling?

Är det här vanligt, att skator ger sig på igelkottar? Nej, inte enligt de experter som NWT har pratat med.

– Skator brukar i allmänhet inte leva som rovdjur och attackera stora byten. Det gör de mest om de är väldigt hungriga eller om de har kommit på något bra trick, säger Mattias Forshage, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Hittar man ett skinn så är det vanligaste fenomenet att det är grävlingen som är skyldig.

Denna teori gav även av en insändarskribent.

Mathias Osvath, kognitiv zoolog vid Lunds universitet, är inne på samma spår.

– Jag kan säga så mycket att det låter högst osannolikt att skator dödar igelkottar, säger han och utvecklar:

– För det första är igelkottar, även ungar, stora djur och i övrigt ganska svårdödade då en skata bara väger drygt 200 gram. För det andra, och kanske viktigaste, har inte skator tillräckligt starka näbbar för att själva öppna skinnet på en igelkott.

Zoologen Mathias Osvath, här på bild från 2014, tycker inte det är rimligt att ge skator skulden dör de döda igelkottarna. Deras näbbar är inte tillräckligt starka för att öppna ett däggdjursskinn, säger han.
Zoologen Mathias Osvath, här på bild från 2014, tycker inte det är rimligt att ge skator skulden dör de döda igelkottarna. Deras näbbar är inte tillräckligt starka för att öppna ett däggdjursskinn, säger han. Foto: ERLAND VINBERG/ TT

”Krävs goda bevis”

Det är enligt Mathias Osvath bara rovfåglar som kan öppna däggdjursskinn. Skator äter oftast as och kan ge sig på småfågel och gnagare.

– Det har säkert hänt någon gång att en skata attackerat en igelkott, kanske också om de hittat en skadad sådan. Men utifrån ren sannolikhet och utifrån normalt beteende, är det inte rimligt att ge skatorna skulden – det krävs ganska goda bevis för att trumfa en osannolik hypotes, säger Mathias Osvath.

– Öppnade och flådda igelkottar kan däremot inte vara ett verk av skator eftersom det helt enkelt inte ligger inom deras förmåga.

Så vem förövaren bakom igelkottsdöden i Skåre var torde därmed fortfarande vara oklart.

Artikeltaggar

Djur och naturIgelkottLunds universitetNaturhistoriska riksmuseetNyheterSkåreskata

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.