Hoppa till huvudinnehållet

Värmland blir orange – tuffare för norrmän att resa hit

Publicerad:
Foto: Torstein Bøe

Covid-19-smittan är för hög i Värmland anser Norge, som nu ”ändrar färg” på länet igen.

I måndags blev Värmland klassat som grönt område, under fredagen gjorde Norge en ny beräkning och länet är nu orangefärgat igen.

Den nya beräkningen görs efter att de senaste veckornas smittotal för Värmland blev offentliga under torsdagen. Där ligger länet strax över gränsen för vad Norge satt som gräns.

Gränskaoset: Köerna påverkar både arbetspendlare och handeln – ”Vansinne”

Under vecka 29 och 30 hade Värmland 51 smittofall per 100 000 invånare. Norges gräns går vid 50.

Detta innebär att det på nytt blir tuffare inresekrav för de som ännu inte är fullvaccinerade. De som fått sina båda sprutor kan resa till och från Värmland som tidigare.

Kommuner besvikna

Eda kommun är en av de värmländska kommunerna som drabbas av förändringen. Ordförande i kommunstyrelsen Johanna Söderberg (C) är besviken över beslutet.

– Jag förstår ju för de som har företag eller familj hur jobbigt det är när det hela tiden går fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det är faktiskt skitjobbigt, även om jag kanske inte får säga så, säger hon.

Förutom att det skapar kortvariga problem kan det även påverka relationer, både mellan människor, politiskt och affärsmässigt menar Söderberg.

– Vi vill kunna träffas, det är så viktigt för alla. Men nu kan vi inte göra annat än att få ner vår egen smitta.

Inte bemannat

Även i Torsby tog man mot beskedet med sorg, både för att gränsen stängs och för att smittotalen går upp.

– Det är tråkigt att vi inte kan åka och träffas som vi brukar, det är viktigt att vi få behålla vår goda relation, säger vice ordförande i kommunstyrelsen Anna-Lena Carlsson (C).

Kommunen hade redan när regionen var grön problem med att varken gränsövergången vid Bograngen eller Långflon var öppen.

– Det har varit besvärligt även under veckan och vi hade verkligen sett fram emot att det kunde bli lättare. Vi får jobba framöver på nationell nivå för att verkligen få fram hur viktig en öppen gräns är

”Inte önskvärt”

Daniel Schützer (S), ordförande i Årjängs kommunstyrelse, är besviken över de många olika beskeden som kommer från Norge.

– Det är inte önskvärt när det ändras hela tiden. Vi har haft så många samtal med Norges regering men når inte fram, berättar han.

Däremot är han positiv till att man blir orange och inte röd.

– Nu är det ju aldrig positivt med stängd gräns, men det blir ungefär samma regler som gäller om man är fullvaccinerad, så vårt fokus nu blir att vaccinera så många som möjligt.

De nya inresekraven gäller från och med midnatt, natt mot måndag.

Även Östergötland och Västra Götaland blir klassade som orangea regioner, medan Norrbotten blir rött.

Artikeltaggar

Anna-Lena CarlssonEda kommunJohanna SöderbergNorgeNyheterTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.