Det finns ett Sverige utanför tullarna

Debatt
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas och Miljöpartiets landsbygdsförakt sker för öppen ridå. Nu har de till och med strukit landsbygdsministern från regeringen, skriver Mats Persson.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
På alltför många platser i Sverige kommer inte polisen alltid när man ringer. Slitna vägar och brist på fungerande järnväg orsakar dåliga kommunikationer, skriver Mats Persson.

Stockholmsfixeringen i svensk politik måste upphöra. Sverige är större än Stockholm helt enkelt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har de senaste åren svikit landsbygden och uppvisar ett närmast nonchalant storstadsfokus.

Detta märks tydligt runtom i vårt land. Everöds stationsområde i Skåne har sedan 60-talet redan magrats ner från att ha varit ett rikt och levande samhälle med många företag till att erbjuda sina invånare en matbutik, en pizzeria och en skola. I Västernorrland får vissa byinvånare åka 30 mil enkel resa för att komma till det närmaste sjukhuset för en trygg förlossning.

På alltför många platser i Sverige kommer inte polisen alltid när man ringer. Slitna vägar och brist på fungerande järnväg orsakar dåliga kommunikationer.

Men det stannar inte där. Nya regelverk riskerar att uppemot 500 mackar kan försvinna från landsbygden inom något år. Det innebär att människor kommer att få åka betydligt längre för att tanka, ibland uppemot 15 till 20 mil, och i samband med det förväntas även postombud, närbutiker och apoteksutlämning minska i antal ytterligare.

Närvaron av brandbilar, polis och ambulans lär försvåras liksom förutsättningarna för det lokala näringslivet. Den svenska skolan ger inte alla samma start i livet, eftersom kommunernas förutsättningar är så väldigt olika. Det hela är mycket allvarligt.

Dessvärre kommer den fortsatta negativa utvecklingen för Sveriges glesbygd inte som en chock. Den har pågått allt för länge. Socialdemokraternas och Miljöpartiets landsbygdsförakt sker för öppen ridå. Nu har de till och med strukit landsbygdsministern från regeringen. Får man ens kalla sig för ett arbetarparti när man sviker invånare på mindre orter gång på gång?

Men det måste inte vara såhär. Sverige utanför de stora städerna spelar en avgörande roll för landets framtid. Den nybyggaranda, företagsamhet och framtidsoptimism som finns i lands- och glesbygd har varit viktig för utvecklingen av dagens Sverige och vi ser den spira även nu. Då måste det bli enklare att utbilda sig, jobba och driva företag oavsett var i landet man bor. Ingen ska känna oro över att det inte skulle finnas arbete, sjukvård eller äldreomsorg till dem. Skolan ska vara statlig, så att kvaliteten i din skola inte avgörs av om just din kommun för stunden måste göra besparingar.

Detta kräver att Stockholmsfixeringen i svensk politik upphör. Hela landet ska leva, inte enbart Södermalm. Det krävs stora investeringar i vägnätet och järnväg, investeringar på att bygga ut bredband till fler. Det krävs satsningar på rättsväsendet så att polisen kommer när man ringer. Det måste bli enklare och billigare att anställa och att driva företag.

Sverige behöver förändring. Den rödgröna regeringen ser inte hela landets behov, utan är fixerade på Stockholm. Det är ohållbart. Liberalernas besked är tydligt: vi vill se en liberal, borgerlig regering.

Mats Persson (L)

Riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.