Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen festivaldags: "Vi vill skapa ett kraftfält på Mårbacka”

Publicerad:
Sara Falkstad och Yvonne Ihmels är förväntansfulla och lite pirriga inför lördagen, den 7 augusti. Då ska Litteraturfestivalen på Mårbacka äntligen bli av.
Sara Falkstad och Yvonne Ihmels är förväntansfulla och lite pirriga inför lördagen, den 7 augusti. Då ska Litteraturfestivalen på Mårbacka äntligen bli av. Foto: Elin Johansson

Tio högoktaniga författare står redo att fylla tolv timmar på temat litteratur. På lördag är det – äntligen – dags för Litteraturfestivalen på Mårbacka.

– Vi vill skapa ett litterärt centrum på Mårbacka och åstadkomma ett slags kraftfält, säger Sara Falkstad.

Sara Falkstad och Yvonne Ihmels är duon som regisserar bokfesten, som fick en motig premiär i fjol. Då begränsade pandemin möjligheterna och det blev ett litet arrangemang, med digitalt fokus.

Desto maffigare är programmet i år, när restriktionerna lättat. Tio författare står redo och programmet spänner över hela tolv timmar.

– Det känns nästan lite overkligt att vi faktiskt är där nu! Det känns fantastiskt! säger Yvonne Ihmels.

– Ja, det känns lite overkligt att det händer, så är det ju, efter allt. Även detta året har det varit fram och tillbaka, och man har inte vetat vad man behöver fatta för coronabeslut. Vi har följt de nya restriktionerna och hoppats att det ska funka och försökt tänka plan B och plan C, säger Sara Falkstad.

Och tillägger med ett leende:

– Så klart börjar man bli lite pirrig, på ett bra sätt!

Förbokning

Helt har pandemin inte släppt greppet. Alla besökare måste förboka biljetter, alla sittplatser blir numrerade och även om Loftet, där alla författarsamtalen äger rum, är luftigt, släpps inte riktigt så många in som det egentligen får plats.

– Men ändå i stort sett det arrangemang vi tänkt. Det är vi så klart jätteglada för, säger Sara Falkstad.

  • Författaren Kristina Sandberg är aktuell med boken "En ensam plats”.
    Författaren Kristina Sandberg är aktuell med boken "En ensam plats”. Foto: Claudio Bresciani / TT
  • Ulrika Knutson är kulturjournalist, krönikör och författare till bland annat boken "Kvinnor på gränsen till genombrott".
    Ulrika Knutson är kulturjournalist, krönikör och författare till bland annat boken "Kvinnor på gränsen till genombrott". Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
  • Ann-Helén Laestadius skildrar i romanen ”Stöld” hatet mot samerna.
    Ann-Helén Laestadius skildrar i romanen ”Stöld” hatet mot samerna. Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Gränsen mot Norge är öppen: därmed kan norska författaren Vigdis Hjorth komma.
    Gränsen mot Norge är öppen: därmed kan norska författaren Vigdis Hjorth komma. Foto: Terje Bendiksby
  • Balsam Karam debuterade 2017 med romanen "Händelsehorisonten".
    Balsam Karam debuterade 2017 med romanen "Händelsehorisonten". Foto: Christine Olsson/TT
  • Marit Kapla, som vann Augustpriset 2019, är först ut på festivalprogrammet.
    Marit Kapla, som vann Augustpriset 2019, är först ut på festivalprogrammet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tolv timmar litteratur

Festivalen inleds klockan tio på förmiddagen och pågår till tio på kvällen. Det blir något att bita i, för publiken.

– Jag hoppas att de druckit kaffe och gjort yoga under veckan och tagit många stärkande sjöbad! säger Sara Falkstad.

Hon påminner också om att man, som på alla festivaler, inte måste se precis allt, utan kan plocka de bitar man vill.

– Men jag tror också att det är många som kommer att ladda och sitta där från tio till tio och ha nötter i väskan.

Många höjdpunkter

Bland författarna som gästar festivalen finns bland andra akademiledamoten Jila Mossaed, den flitigt prisade norska författaren Vigdis Hjorth och Kristina Sandberg, vars senaste bok lett till stor debatt om litteraturkritiken i Sverige.

Bland de förmodade höjdpunkterna finns också ett samtal med Ann-Helén Laestadius och Moa Backe Åstot. Båda är aktuella med romaner som utspelar sig i den samiska miljön.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att tala om Sveriges urfolk och hur litteraturen kan se ut där och vad litteraturen får handla om, säger Yvonne Ihmels, som ska hålla i den programpunkten.

Jila Mossaed invaldes i Svenska Akademien på stol nr 15, 2018. Hon bodde i Värmland i många år och avslutar Litteraturfestivalen 2021 med att läsa poesi till ackompanjemang.
Jila Mossaed invaldes i Svenska Akademien på stol nr 15, 2018. Hon bodde i Värmland i många år och avslutar Litteraturfestivalen 2021 med att läsa poesi till ackompanjemang. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon ser också fram emot att få höra Jila Mossaed ackompanjerad av en flöjtist.

– Det tror jag kommer att bli väldigt fint.

Trauma och dröm

Sara Falkstad lyfter fram en annan favorit:

– Jag ser fram emot samtalet mellan Balsam Karam och Sara Broos. Balsam Karam är en fantastisk svensk författare som bygger upp egna världar på ett helt unikt sätt och med otroligt viktiga teman, som flykt och trauman, men också drömmar och framtid.

Ett litterärt centrum

När de bjuder in författare vinnlägger de sig om att ha bredd och att spegla aktuell samtidslitteratur, även om det också får plats historiska perspektiv.

Genom att arrangera festivalen just på Mårbacka ser de till att det litterära arvet betonas starkare på minnesgården, där författaren Selma Lagerlöf samsas med entreprenören, politikern och lantbrukaren Selma Lagerlöf.

– Vi vill skapa ett nytt litterärt centrum, säger Sara Falkstad.

Ett kraftfält hos Selma

Hon utvecklar tanken vidare:

”Vi vill åstadkomma någon form av kraftfält”, säger Sara Falkstad om ambitionerna med litteraturfestivalen.
”Vi vill åstadkomma någon form av kraftfält”, säger Sara Falkstad om ambitionerna med litteraturfestivalen. Foto: Lena Richardson

– Vi vill att Mårbacka ska vara en mötesplats för samtidslitteraturen. Vi vill åstadkomma någon form av kraftfält. Vi vill använda kraften som faktiskt ligger i den här platsen. Det är från Selma Lagerlöfs sida en väldigt avsiktlig laddning av en plats: ”Här är mitt arv, jag är Sveriges största författare, det här lämnar jag efter mig”. Det tycker jag att vi ska använda och ta in i en samtida kontext, säger Sara Falkstad.

– Det borde finnas fler möjligheter för litteraturen på Mårbacka, säger Yvonne Ihmels.

Två dagar 2022

Först ska förstås årets festival avnjutas, men redan nu finns tankar om kommande festivaler, med gästbostäder för författarstipendiater, mer konserter, mer musik, mer poesi. De exakta konturerna får tona fram med tiden, men redan till nästa år har i vart fall en plan tagit form:

– Nästa år har vi tänkt oss att vi ska ha två dagar, säger Yvonne Ihmels.

Fakta

Litteraturfestivalen på Mårbacka

Var: På Loftet vid Mårbacka minnesgård.

När: Lördag 7 augusti

Medverkande författare: Marit Kapla, Anna Nordlund, Burcu Sahin, Vigdis Hjorth, Ann-Helén Laestadius, Moa Backe Åstot, Kristina Sandberg, Jila Mossaed, Balsam Karam och Ulrika Knutson.

På programmet: författarsamtal och möten med författare. Det kommer även att finnas en berättarverkstad för barn och vuxna med Ingalill Junedahl.

Artikeltaggar

FörfattareJila MossaedKändisarKristina SandbergLitteraturLitteraturfestival på MårbackaMårbackaMårbacka minnesgårdNöje/KulturÖstra ÄmtervikSara BroosSara FalkstadSunneVärmlands länVigdis HjorthYvonne Ihmels

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.