Hoppa till huvudinnehållet

Vikstaskolan står utan gymnastikhall till hösten – eleverna får stå över att duscha

Publicerad:
Den nya idrottshallen på Vikstaskolan i Kil är inte redo att användas än.
Den nya idrottshallen på Vikstaskolan i Kil är inte redo att användas än. Foto: Tommy Andersson

Vikstaskolan i Kil är i slutfasen av en lång ombyggnadsprocess. Under sommaren har skolans gamla idrottshall rivits – men den nya är inte redo att användas.

Nu kommer barnen på skolan ha idrottslektioner utomhus hela höstterminen, utan en lösning på omklädningsrum med duschmöjligheter.

Föräldern Jan Fröjd Engstrand är inte helt nöjd med situationen.

– Att låta barnen ha utomhusgymnastik fram till jul, det kan jag stå bakom till hundra procent. Men jag står inta bakom att det inte finns dusch- och omklädningsmöjligheter. Jag tycker inte att det känns rätt, säger den missnöjda föräldern.

I slutet av maj fick rektorn på skolan, Niclas Larsson, reda på att den nybyggda skolan kommer att bli klar tidigare än väntat. Alltså redan i januari år 2022.

– Under övergångsperioden sker saker som inte skulle ske i ett normalläge. Vi har möjlighet att byta om inne i skolmiljön, men ingen möjlighet att duscha, säger rektorn.

Här håller den nya Vikstaskolan i Kil på att färdigställas.
Här håller den nya Vikstaskolan i Kil på att färdigställas. Foto: Tommy Andersson

Varför har ni inte hittat en lösning?

– Vi kollar hela tiden på lösningar och väger dem mot om det är värt att lägga den tiden och de resurser som krävs. Den närmaste sporthallen är ECG-arena som ligger någon kilometer bort, ska vi gå dit kommer vi tappa tid från andra ämnen, skoldagarna blir längre och det krävs fler resurser. Det blir hela tiden en avvägning, säger Niclas Larsson och tillägger:

– Det är under en kort period, hade det varit ett helt läsår hade det sett annorlunda ut.

Ser du någon problematik i att eleverna inte har någonstans att byta om eller duscha?

– Idrottslärarna anpassar idrotten efter förutsättningarna. De äldre som kanske svettas mer kommer att ha idrott i slutet av dagen så att de snabbt kan komma hem och duscha där. Vi ska försöka få till det så bra som möjligt.

Hittills har inte föräldrarna till eleverna på Vikstaskolan officiellt informerats om hur höstterminens idrottssituation ser ut.

– Ingen information har gått ut än, beskedet kom sent i maj och vi är inne i förändringsprocess så vi har valt att gå ut med all information samtidigt under nästa vecka.

Hur tror du att alla andra föräldrars reaktion kommer att bli när ni går ut med informationen under nästa vecka?

– Jag hoppas att föräldrarna har förståelse för att vi försöker ta så bra beslut som möjligt utifrån förutsättningarna.

– Vi ser positivt på att Kils kommun satsar på en ny skola och det här är provisoriskt i övergångsperioden men till slut kommer det bli väldigt bra.

Artikeltaggar

IdrottKilNiclas LarssonSkola och utbildningVikstaskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.