Förra veckan rapporterade NWT om Johan Ekstam som både får måla om och böta för att han målade sitt gula hus vitt.
Artikeln engagerade många läsare som var kritiska mot kommunens beslut.
Nu svarar kommunen på kritiken.
Artikeln om Karlstadsbon Johan Ekstam som målade om sitt hus och som både fick måla om igen och böta intresserade många läsare på Facebook.
Kommunen menar att det ommålade huset bryter mot formspråket i västra Hagalund.
NWT:s läsare är kritiska. De tycker bland annat att kommunen borde lägga energi på andra saker än hur folk målar sitt hus, att kommunen är godtycklig och att den vita färgen är en välkommen förändring från den fula 70-talsfärgen.
Karin Manner, bygglovschef på Karlstads kommun, svarar på kritiken mot kommunen.
Kritiska NWT-läsare
”Märkligt eftersom så mycket annat i denna stad med kulturhistoriskt värde både rivs och görs om eller så görs inget alls för att bevara, tills det är skälet för rivning? Här har ett hus fräschats upp och blivit snyggt och sticker inte ut på något vis heller”, skriver en läsare.
– Bara för att en byggnad har ett kulturhistoriskt värde innebär inte det att det råder ett förbud att förändra byggnaden, men det ska ske varsamt. Sen kan det vara så att privatpersoner och företag saknar pengar att underhålla kulturhistoriskt värderade byggnader, säger Karin Manner.
– I det här fallet sticker det vita huset ut från det annars sammanhållna området, där de andra har gult tegel.
”Vore kanske bättre om man la sig i om folk inte sköter om och underhåller sina fastigheter”, skriver en läsare.
– Vi skapar tillsynsärenden på fastigheter som ägarna inte sköter om.
Kommunen har bedömt att husägare i västra Hagalund inte får måla om teglet eftersom originalfärgerna är karaktärsbärande i området.
Johan Ekstam får därför välja på att blästra, rengöra, teglet eller måla om teglet i en gul nyans.
”Är det ens möjligt att återställa målat tegel på ett vettigt sätt till ett ursprungligt utseende? Skulle tro att flera i området egentligen vill följa Johans idé”, skriver en läsare.
– Klart att det är bättre att inte måla teglet alls, det är just därför vi menar att man inte ska måla tegel, för det är svårt att återställa till 100 procent. Men det går nästintill att få fram originalfärgen med blästring, säger Karin Manner.
En annan läsare tycker att kommunen ska lägga energin på andra saker än hur folk målar sina hus.
”Ja man funderar allt på hur tusan de tänker... lägg ner å låt familjen få ha den färg de målat på sitt hus. Finns andra saker å lägga ner energi på istället... löjligt helt enkelt”, skriver en läsare.
– Vi har till uppgift att tolka lagen, domstolar och praxis. Alla har unika förutsättningar men vi ska se till att alla är lika inför lagen.
Hustypen som Johan Ekstam bor i var vanlig i hela Sverige på 1970-talet eftersom det ingick i statens "miljonprogram" och har därmed ett samhällshistoriskt värde.
”Har svårt att se att massproducerade hus har något egentligt kulturhistoriskt värde! Speciellt i en tid där vårt sätt att leva och bo inte var samma som på 60-70-talet”, skriver en läsare.
– Det handlar om historiens sårbarhet, de här husen visar den tidens ideal och därför har de ett kulturhistoriskt värde.
En annan läsare anser att kommunen är godtycklig.
”Löjligt! Låt Johan få ha kvar sin fina vita färg. Och skippa böterna! Antingen ska alla få böta för de förändringar de gjort, eller ingen. Man kan inte godtyckligt bara straffa vissa”, skriver en läsare.
– Om andra personer i området har sökt bygglov för att måla huset vitt och fått nej, då blir det konstigt om de som målar om huset utan att fråga om lov innan får behålla den nya färgen. Det blir inte rättvist. Om ett hus målades om för 10 år sedan råder preskription och vi kan inte göra något åt ärendet.
Vad tycker ni om att det blir en stor debatt kring detta?
– På ett sätt är det bra att vi pratar färg och form och att frågan är uppe på bordet. Det är individuellt vad man tycker är snyggt och vad man anser är varsamt. Men vi följer lagarna. Det är viktigt att folk söker bygglov innan de gör förändringar så att det inte blir fel. Det är väldigt olyckligt för familjen i Hagalund.
Johan målade huset vitt – nu får han både göra om och bötaBygglovsenheten svarar på frågor
Det är bara att ringa eller skicka mejl till bygglovsenheten för att ta reda på vad som gäller för din fastighet.
Har du planer på att göra förändringar av ditt hus kontakta bygglovsenheten för konsultation.
Det finns kartor där kulturhistoriska områden är utpekade på kommunens hemsida. Är man oroliga eller fundersamma på om man bor i ett kulturhistoriskt område är det bara att höra av sig till bygglovsenheten.