Använt kärnbränsle måste slutförvaras

Debatt
PUBLICERAD:
De två kommunerna har gett sitt medgivande till lagringen av kärnbränsle och alla andra relevanta myndigheter har också godkänt den föreslagna lösningen, skriver Lars Hjälmered och Jessika Roswall. (Bild från mellanlagret Clab i Oskarshamn.)
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ska kärnkraften kunna drivas vidare och utvecklas krävs också att frågan om slutförvar av använt kärnbränsle får en lösning, skriver Lars Hjälmered och Jessika Roswall.

Kärnkraften behövs för att klara klimatomställningen. En fortsatt användning av kärnkraft är nödvändig för att kunna producera den mängd fossilfri el som krävs i framtiden. Ska kärnkraften kunna drivas vidare och utvecklas krävs också att frågan om slutförvar av använt kärnbränsle får en lösning. På grund av Miljöpartiets motstånd har regeringen ännu inte fattat beslut om slutförvaret, trots att alla tillstånd är klara. Det är direkt oansvarigt.

Det finns en tydlig plan för hur frågan om slutförvar, inklusive mellanlagring, ska kunna lösas. Redan för tio år sedan lämnade Svensk Kärnbränslehantering (SKB) in en ansökan om att få bygga anläggningar i Östhammar och Oskarshamn. De två kommunerna har gett sitt medgivande till lagringen av kärnbränsle och alla andra relevanta myndigheter har också godkänt den föreslagna lösningen. Om inte regeringen fattar beslut i frågan innan augusti är slut har statliga Vattenfall meddelat att man kommer stänga ned kärnkraften inom närmsta åren.

Trots detta vägrar regeringen att ta ett beslut i frågan. Det är uppenbart att det är Miljöpartiet som agerar stoppkloss i frågan. Partiet har fastnat i sitt kategoriska motstånd mot kärnkraften och vägrar att anpassa sig till verkligheten, trots att kärnkraften är en viktig del i att kunna minska våra utsläpp.

Socialdemokraterna inser att det behövs en snabb lösning på frågan om slutförvar, men har ändå inte lyckats övertyga sin regeringskollega MP om en lösning. Laila Naraghi som är socialdemokratisk riksdagsledamot från Kalmar län, där kärnkraftverket i Oskarshamn ligger, har till och med sagt i riksdagen att hon inte har förtroende för miljöminister Per Bolunds (MP) sätt att hantera frågan om slutförvar. Med andra ord finns det en insikt om vad som bör göras, men regeringen är oförmögen att göra det rätta.

Det finns ett stort behov av mer ren energi i ljuset av den snabbt ökande elektrifieringen av samhället. När efterfrågan på el väntas dubbleras till 2045 har vi inte råd att stänga ned fullt fungerande kärnkraft. Regeringen måste ta sitt ansvar så svensk elförsörjning kan säkerställas framöver. Det brådskar.

Lars Hjälmered (M)

Närings- och energipolitisk talesperson

Jessika Roswall (M)

Riksdagsledamot, Uppsala län

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.