Se upp med att röra om i grytan

Debatt
PUBLICERAD:
Att bara röra om i grytan kan ge en mycket obehaglig eftersmak, skriver Acke Månsson.
Foto: Joakim Roos/TT
Ett stort problem är desinformation som sprids främst på sociala medier där företag och stater försöker styra valutgångar. Detta är en skrämmande utveckling, skriver Acke Månsson.

Bra att det rörs om i grytan". Låter det bekant? Har ni hört det förut? Sverige har haft tre majoritetsregeringar sedan enkammarriksdagen infördes 1973. Dessa har varit borgerliga. 1976-78 och 1979-81 Fälldin (C) samt 2006-10 Reinfeldt (Alliansen).

I Sverige är därmed det ”normala” att minoritetsregeringar leder landet. Självklart ställer detta till att kompromisser behövs. Problemet blir givetvis och förvånande att väljare blir överraskade och eller missnöjda. Det är lätt att inte se sin egen del i det hela.

Många lockas att lockas av populistiska och missvisande utspel, många även direkt rasistiska. Många saknar förankring i vetenskapen eller statistiken. Ett stort problem är desinformation som sprids främst på sociala medier där företag och stater försöker styra valutgångar. Detta är en skrämmande utveckling. Flera partier i Europa har lyckats använda sig av detta och fått direkt makt och kunnat bilda i stort sett auktoritära regeringar.

Man har lyckats kontrollera och strypa oppositionella eller ”felaktigt” anslutna (till exempel fackligt), försvårat för homosexuella eller hbtq-personer att leva ett normalt liv, tagit kontrollen över statlig media där man även försvårat granskning av beslut och makthavare, historien, viktig samhälls- och omvärldsinformation stoppas eller förvrängs.

Låter detta ok eller obekant? Det sker nu öppet ibland annat Polen och Ungern sedan högernationalister och populister röstats fram. Detta har pågått länge i Ryssland och Kina och sker även i Brasilien.

I tider med allvarliga klimatförändringar, skogsbränder, översvämningar och gängskjutningar lockas allt fler till nationalisterna och populisterna. Detta måste brytas. Partierna måste bli tydligare och väljarna se sig i spegeln. Det är faktiskt ingen annan en själv som styr ens handling. Att bara röra om i grytan kan ge en mycket obehaglig eftersmak.

Acke Månsson

Lagerarbetare och socialdemokrat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.