Hoppa till huvudinnehållet

Landslaget begär att få flytta OS-finalen

Publicerad:
Sverige ska spela OS-final mot Kanada.
Sverige ska spela OS-final mot Kanada. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den tidiga avsparkstiden i fotbollsfinalen mellan Sverige och Kanada har ifrågasatts kraftigt.

Nu har landslaget och SOK skickat in en skrivelse till Fifa för att få matchen senarelagd.

– Vi har bett om att få spela den senare under eftermiddagen, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors på en digital pressträff.

Klockan 11 på fredag, lokal tid, (04.00, svensk tid) sparkar Sverige och Kanada i gång OS-finalen i fotboll på Olympiastadion i Tokyo.

För spelarna innebär det en tuff utmaning med tanke på värmen som råder i den japanska huvudstaden – och i det svenska lägret är man kritisk till avsparkstiden.

– Det är en konstig tid. Jag har svårt att se att ett herrlag skulle tvingas spela klockan 11 på förmiddagen. Det är trist att det ska vara så, jag vet inte vem som bestämt det men jag hoppas att det blir bättre i framtiden, sade Hanna Glas efter semifinalsegern mot Australien.

Sveriges lagkapten, mittfältaren Caroline Seger, tycker också att det är en märklig matchtid för en OS-final. Den är anpassad för en amerikansk tv-publik, säger hon.

– Det var väl bara för att USA skulle vara i final. Så det känns ju lite tråkigt, att man går efter deras tid. Det hade varit uppskattat om de kunde ändra det, men det kommer de nog inte att göra. Men det är bara att acceptera. Och att förbereda sig på att det kommer bli tidigt och det kommer bli varmt.

"Kontakt med Fifa"

Tillsammans med Sveriges olympiska kommitté har nu landslaget begärt att få matchen flyttad.

– Vi har tillsammans med SOK, eller SOK tillsammans med oss, haft kontakt med Fifa. Och vi har skrivit en skrivelse om matchen på fredag, säger Marika Domanski Lyfors.

Hon fortsätter:

– Framför allt handlar det om spelarnas hälsa, att spela klockan 11 är ganska stor skillnad mot att spela eftermiddag/kväll. Vi exponeras av värmen och hettan och vädret över huvud taget. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela på kvällen för spelarnas hälsa. När det gäller återhämtning vet ni att vi haft det väldigt tufft, det har varit två dagar mellan varje match plus resdagar.

– Jag har själv också varit i kontakt med Fifa i dag och tillskrivit dem, så där någonstans ligger läget i dag. Och det är framför allt spelarnas hälsa vi tänker på och försöker ändra matchtiden.

Varför fredagens final är schemalagd klockan 11, lokal tid, vet inte landslagschefen.

– Vi har inte fått någon direkt motivering. Vi vet att Fifa har jobbat gentemot Tokyo 2020 i den här frågan under ett antal månader. Vi har inte fått någon egentlig motivering varför den läggs klockan 11. Jag har själv varit med om att spela en VM-final 2003 klockan 10, och det är väldigt speciellt, säger Domanski Lyfors.

TV-bolaget missnöjt

Även Discovery är missnöjda och har lämnat in önskemål om att matchen borde senareläggas.

– Vi har lämnat in önskemål om att ändra matchtiden, säger kommunikationsdirektören Jessica Linnman till Aftonbladet.

– Klart att det är en dålig tid. Vi har tyvärr ingenting att göra med schemaläggningen men vi är ju lika missnöjda som spelarna, säger Linnman.

Att det skulle hörsammas har de dock inga större förhoppningar på.

– Det brukar vara otroligt svårt att få gehör kring sådana här förfrågningar, säger hon.

Emil Forsberg/TT

Anton Johansson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Artikeltaggar

FotbollOSSportTokyo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.