Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnaren om OS-förberedelserna i Tokyo

Publicerad:
Alva Svensson är förväntansfull inför tisdagens tävlingsstart.
Alva Svensson är förväntansfull inför tisdagens tävlingsstart. Foto: Privat

Kristinehamns representant i OS är nu på plats bland världens absolut största idrottare i Tokyo. För NKP berättar ryttarstjärnan Peder Fredricsons showgroom om det svenska teamets förberedelser inför tävlingsstart och hur det är att medverka vid de olympiska sommarspelen under en pandemi.

Förra sommaren fick Kristinehamnstalangen Alva Svensson drömjobbet som showgroom hos ett av ridsportens absolut största affischnamn - Peder Fredricson. Jobbet innebär främst att se till att hästarna mår bra och ge dem de bästa möjliga förutsättningarna gällande foder, motion och skötsel.

För ett par veckor sedan stod det klart att 22-åringen skulle få följa med teamet från Grevlundagården till de olympiska spelen. Nu är Alva på plats med ridsportens blågula representanter i Tokyo och väntar spänt på hopptävlingarna som drar igång under tisdagen.

– Jag har varit här i en vecka nu och hunnit landa. Dagarna har varit ganska lugna så det ska bli roligt och spännande nu när allt börjar dra igång, säger hon.

Lång resa

Färden till de olympiska spelen inleddes med en veckas karantän i Aachen i Tyskland. Därefter väntade en drygt 18-timmar lång flygresa med hästen All In som Peder Fredricson ska tävla med under OS-hoppningen.

– Aachen var ett väldigt bra ställe för hästarna med gräs- och sandbana och möjlighet till att ha dem ute mycket och beta. Flyget till Tokyo var väldigt långt men det gick super. Alla mådde bra när vi kom fram.

Foto: Privat
Alva Svensson tillsammans med hästen All In som Peder Fredricson ska tävla med under OS-hoppningen.

Teamet som tar hand om hästarna bor i lägenheter i Equestrian Park, ungefär 40 minuter utanför OS-byn. Alva berättar att de varit på sightseeing i byn och beskriver det som en riktig upplevelse med massa byggnader och människor.

Dagarna i Tokyo spenderar Alva främst med tävlingshästen All In som hon kommer bra överens med och som hon dessutom anser vara en av sina bästa vänner. Tillsammans med resten av teamet gör hon allt för att All In ska vara i toppform inför tävlingsstart.

– Jag går och longerar med honom ofta. Peder kommer och rider honom och vi har fysio på plats så han får massage varje dag och mår som en prins, berättar Alva.

Vad tror du om era chanser?

– Alla känns i väldigt bra form så det är kul och såklart hoppas vi på medalj men allt kan hända.

Ett annorlunda OS

Alva bekräftar att det är mycket som är annorlunda under de olympiska spelen i år med anledning av coronapandemin och efterföljande restriktioner.

– Reglerna är väldigt hårda i och med Covid. Det är säkerhetskontroller överallt för att ta sig in i byn och man får göra test varje morgon. Jag tycker det är bra att de är så noggranna för man vill ju verkligen inte bli sjuk. Det är skönt att alla är extra försiktiga även om man är fullt vaccinerad, säger Alva och tillägger:

– Men såklart är det en superhäftig upplevelse ändå och något man kommer ha med sig hela livet.

FOTNOT

Peder Fredricson är vidare till final i den individuella banhoppningen efter en felfri hoppning under tisdagens kval.

Artikeltaggar

Alva SvenssonHästsportOSPeder FredricsonTokyoTyskland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.