Hoppa till huvudinnehållet

Knivhögg sin vän – döms till 15 månaders fängelse

Publicerad:
Vänersborgs tingsrätt dömer mannen till 15 månaders fängelse.
Vänersborgs tingsrätt dömer mannen till 15 månaders fängelse. Foto: Micke Larsson/TT

Den 39-årige Åmålsbo som i maj misshandlade och knivskar en 60-årig bekant i sin lägenhet i Åmål döms till ett år och tre månaders fängelse för grov misshandel, hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott. Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse för mordförsök.

Under tisdagen föll domen i Vänersborgs tingsrätt mot den 39-årige man som den 25 maj i år knivskar och misshandlade en 60-årig manlig bekant i sin lägenhet i centrala Åmål. Den skadade mannen flydde sedan till Ica supermarket, dit polis tillkallades.

Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse för mordförsök, alternativt två och ett halvt år för grov misshandel.

Tingsrätten konstaterar att risken för att 60-åringen skulle avlida till följd av det knivhugg som utdelats har varit liten. Gärningen ska således inte bedömas som försök till mord. Mannen döms därför till 15 månaders fängelse för grov misshandel.

39-åringen döms även för hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Mannen ska bland annat, efter att gripits, ha dödshotat en polisman och dennes familj, på väg ner till Trollhättan.

39-åringen ska även betala ett skadestånd på 23000 kronor till den knivskurne mannen.

39-åringen döms mot sitt nekande. Han medger att han träffat sin vän under den aktuella dagen, men vid tidpunkten då brottet begicks var de inte tillsammans, uppger han.

60-åringen som blev knivskuren var vid tillfället påverkad av såväl mediciner som alkohol och hans utsaga måste därför värderas med försiktighet, skriver tingsrätten i domen. När det gäller vem som tillfogat honom de skador som påvisats saknas dock omständigheter som talar för att han misstagit sig beträffande gärningsmannens identitet, skriver tingsrätten vidare.

Bevisningen styrks av att blod från målsäganden hittats på 39-åringens strumpor, på insidan av lägenhetsdörren, på tv-bänken och på en soffkant i lägenheten. Dessutom har DNA från båda männen anträffats på burkar och glas i lägenheten.

39-åringen är tidigare dömd. 2019 dömdes mannen till fyra månaders fängelse för två fall av misshandel.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusDomarFängelseGrov misshandelHot mot tjänstemanNarkotikabrottVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.