Hoppa till huvudinnehållet

Familjen vill förhandla med kommunen om skadestånd

Publicerad:
Från vänster, Annika Karlsson, mamma, Weine Dahlén, pappa, Eva, styvmamma, Robin Dahlén och Christian Karlsson efter åklagarens pressträff i Karlstad i mars 2018 efter att bröderna frikänts för inblandning i Kevins död. Nu vill familjen nå en ekonomisk uppgörelse med Arvika kommun utan skadeståndsprocess för det lidande man anser sig utsatt för i samband med och efter Kevinutredningen. Man poängterar även ansvarsfrågan i detta, att någon tar ansvar för hur familjen behandlats.
Från vänster, Annika Karlsson, mamma, Weine Dahlén, pappa, Eva, styvmamma, Robin Dahlén och Christian Karlsson efter åklagarens pressträff i Karlstad i mars 2018 efter att bröderna frikänts för inblandning i Kevins död. Nu vill familjen nå en ekonomisk uppgörelse med Arvika kommun utan skadeståndsprocess för det lidande man anser sig utsatt för i samband med och efter Kevinutredningen. Man poängterar även ansvarsfrågan i detta, att någon tar ansvar för hur familjen behandlats. Foto: Adam Ihse/TT

En uppgörelse med Arvika kommun utan skadeståndsprocess, det är vägen framåt för familjen Dahlén/Karlsson i försöken att få ekonomisk ersättning för lidandet man anser sig utsatt för i Kevinärendet. Nog så viktigt för familjen är också att någon tar ansvar för det som skett.

Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck har under sommaren haft familjen Dahlén/Karlssons uppdrag att utreda om det finns skäl att starta en skadeståndsprocess mot Arvika kommun med anledning av de övergrepp familjen anser sig utsatt för under och efter utredningen om Kevin Hjalmarsson död 1998. I detta ingår som en mycket viktig del för familjen att någon tar ansvar för hur de behandlats.

Liliebäck har inom sitt uppdrag bland annat fått ut samtliga handlingar i ärendet från socialtjänsten och har nu sammanställt en rapport om sin utredning.

Utredningen inlämnad

Utredningen lämnades under måndagen (2 augusti) in till Arvika kommun och slutsatsen är att familjen vill nå en uppgörelse utan skadeståndsprocess och att man vill lyfta ansvarsfrågan.

– Vi försöker få till stånd en uppgörelse utanför rättsliga instanser. Grunderna får vi återkomma till. Jag bekräftar dock att utredningen är ingiven till Arvika kommun och vi kommenterar den på torsdag, säger Stefan Liliebäck.

Träff den 30 augusti

Anledningen till att man vill vänta med närmare kommentarer är att kommunen ska få läsa utredningen först.

Enligt vad AN erfar har datumet 30 augusti föreslagits för en träff mellan parterna där målet för familjen är att nå en överenskommelse.

– Jag har hela tiden sagt att jag välkomnar processen och nu har den formellt sett inletts, säger Henrik Axelsson (S), ordförande Lärande och stöd.

Advokat Stefan Liliebäck.
Advokat Stefan Liliebäck. Foto: Privat

Texten kan komma att uppdateras.

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusKevin HjalmarssonPolitikStefan Liliebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.