Hoppa till huvudinnehållet

Annie Lööf och prins Carl Philip sörjer Kenneth Johansson

Publicerad:
Värmlands före detta landshövding Kenneth Johansson är saknad av många.
Värmlands före detta landshövding Kenneth Johansson är saknad av många. Foto: Lena Richardson

Kenneth Johanssons varma engagemang som landshövding har berört många genom åren. NWT har tagit emot kondoleanser från såväl prins Carl Philip som partiledaren Annie Lööf.

– Han var en så fin människa. Han såg verkligen alla, säger den före detta husfrun Gun Stavvik.

Nyheten om att Värmlands förre landshövding, Kenneth Johansson, avlidit vid 65 års ålder kom som en chock för de flesta. Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening, träffade honom så sent som i slutet av maj när de spelade in ett nationaldagsfirande ihop.

– Då var Kenneth pigg och fräsch, precis sig lik. Han och frun kom åkande ända från Dalarna. Han brann ju för det här med hembygdsgårdar och hemvändardagar. Han var jättetrevlig, sympatisk och lättsam. Han var spontan och förberedd och väldigt artig och hälsade runt med en gång. Han brann för att träffa bygden och vara ute och träffa mycket folk, säger hon.

I slutet av maj förinspelades årets nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård. Medverkade gjorde bland annat Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening, och Kenneth Johansson, före detta landshövding.
I slutet av maj förinspelades årets nationaldagsfirande i Svanskogs hembygdsgård. Medverkade gjorde bland annat Georg Andrén, landshövding, Sylvia Nilsson, ordförande i Svanskogs hembygdsförening, och Kenneth Johansson, före detta landshövding. Foto: Carolina Schützer

Bestörtning

Kenneth Johansson var landshövding i Värmland mellan 2012 och 2018. Han efterträddes av Georg Andrén som tog emot nyheten om Kenneths bortgång med bestörtning.

– Jag var inte alls beredd på det här, det kom väldigt oväntat, säger han.

Under måndagskvällen var Georg Andrén i kontakt med Kenneths fru Viola. Han pratade även med sina landshövdingskollegor som alla uttryckte sitt deltagande i familjen Johanssons sorg.

– Han var väldigt omtyckt och hade ett stort hjärta för Värmland. Den bild som framträder är att han var otroligt varm och engagerad. Han tog sitt landshövdingeuppdrag på väldigt stort allvar och arbetade idogt för Värmlands bästa. Kenneth vurmade för det lokala och att lyfta landsbygden.

Georg Andrén tog över som landshövding i Värmlands län efter Kenneth Johansson.
Georg Andrén tog över som landshövding i Värmlands län efter Kenneth Johansson. Foto: Helena Karlsson

”Tufft slag för familjen”

De träffades senast under nationaldagsfirandet. Efteråt var Kenneth och Viola på besök hos nuvarande landshövdingen och hans fru på residenset i Karlstad.

– Vi pratade om hur glada de var över att ägna sig åt barn och barnbarnen nu. Det här är ett tufft slag för familjen och alla i hans närhet, säger Georg Andrén.

Sista fikat med Kenneth

Kenneth Johansson var känd för sina sammankomster på residenset. Tusentals besökare fick ta del av fikastunder och middagar årligen.

– Han älskade åren i Värmland. Jag tror nog att fikat var minst lika viktigt som den fina middagen. Han klarade av båda på ett väldigt bra sätt. Jag minns att jag träffade prinsessan Sofia innan jag skulle tillträda som landshövding i Värmland och hon sa att ”åh, där tycker vi så mycket om att hänga”. Det handlar om den gästfrihet som Kenneth och Viola erbjöd i residenset, säger Georg Andrén.

Prins Carl Philip Bernadotte och Kenneth Johansson invigde Swecon road to rock arena i samband med Torsbysträckan under Svenska rallyt 2017. De delade ett stort motorintresse.
Prins Carl Philip Bernadotte och Kenneth Johansson invigde Swecon road to rock arena i samband med Torsbysträckan under Svenska rallyt 2017. De delade ett stort motorintresse. Foto: Daniel Olausson

Prinsen och Annie Lööf

I en kondoleans från hovet uttrycker prins Carl Philip och prinsessan Sofia sitt deltagande i sorgen:

”Vi satte stort värde på Kenneth Johanssons stora och varma engagemang för Värmland. Tillsammans med sin hustru Viola gjorde han alltid våra besök till Värmland trevliga och givande. Våra tankar går i dag till Viola och familjen Johansson.”

Prins Carl Philip tog första spadtaget tillsammans med Kenneth Johansson när Gruvöns nya kartongfabrik skulle börja byggas i Grums.
Prins Carl Philip tog första spadtaget tillsammans med Kenneth Johansson när Gruvöns nya kartongfabrik skulle börja byggas i Grums. Foto: Lisa Olaison

Innan Kenneth Johansson blev landshövding satt han bland annat i riksdagen för Centerpartiet. Partiledaren Annie Lööf skriver i en kondoleans:

Så minns kollegorna förre landshövdingen: ”Han hade en oerhört stark social förmåga”

”Kenneth var en varm, omtänksam människa med stort hjärta. Han har betytt så mycket för många av oss, för utvecklingen av Sverige både som riksdagsledamot och som landshövding."

Annie Lööf (C) och Kenneth Johansson under ett besök i Säffle 2012 i samband med ett varsel på Volvo.
Annie Lööf (C) och Kenneth Johansson under ett besök i Säffle 2012 i samband med ett varsel på Volvo. Foto: Anna Hultkrantz

"Såg verkligen alla”

Gun Stavvik var husfru på residenset mellan 2004 och 2020. Hon beskriver Kenneth och Viola som väldigt ödmjuka människor.

– Det var fruktansvärt sorgligt att höra att han gått bort. 65 är ju ingen ålder. Han var en så fin människa. Han såg verkligen alla. Han var otrolig på att se den lilla människan, säger hon.

Gunn Stavvik jobbade som husfru på residenset mellan 2004 och 2020. Sex av åren jobbade hon ihop med landshövding Kenneth Johansson och hans fru Viola.
Gunn Stavvik jobbade som husfru på residenset mellan 2004 och 2020. Sex av åren jobbade hon ihop med landshövding Kenneth Johansson och hans fru Viola. Foto: Mikael Lindblom

Genom åren var det fullt upp med jobb.

– Han och Viola var fantastiskt gästvänliga. Det var så roligt och givande att arbeta med dem, vi har så många fina stunder och minnen tillsammans. Kenneth pushade mig mycket. Vi blev nästan som en liten familj i och med att han och Viola bodde på residenset. Jag väcktes som människa under den tiden, säger Gun Stavvik.

 • Kenneth Johansson och statsminister Stefan Löfven samspråkar.
  Kenneth Johansson och statsminister Stefan Löfven samspråkar. Foto: FREDRIK KARLSSON
 • Kenneth Johansson och OK Värmlands VD Stefan Särnehed provsmakar mat i samband med att Lilla Saluhallen, dotterbolag till OK Värmland, invigde en ny produktionshall för tillverkning av sallader och baguetter.
  Kenneth Johansson och OK Värmlands VD Stefan Särnehed provsmakar mat i samband med att Lilla Saluhallen, dotterbolag till OK Värmland, invigde en ny produktionshall för t… Foto: Helena Karlsson
 • Landshövding Kenneth Johansson höll i en rad bjudningar på residenset. Här handlade det om Värmlands bostadssituation. Några av de som deltog var bland annat Lars Arell från Regeringskansliet samt Charlotta Holm Hildebrand från Sveriges arkitekter.
  Landshövding Kenneth Johansson höll i en rad bjudningar på residenset. Här handlade det om Värmlands bostadssituation. Några av de som deltog var bland annat Lars Arell f… Foto: Håkan Strandman
 • Kenneth Johansson inviger Karlstads energis nya kraftvärmeverk tillsammans med kommunalrådet Linda Larsson (S) och energiminister Ibrahim Baylan (S).
  Kenneth Johansson inviger Karlstads energis nya kraftvärmeverk tillsammans med kommunalrådet Linda Larsson (S) och energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Mikael Lindblom
 • Catarina Segersten Larsson bjuds på choklad av Kenneth Johansson
  Catarina Segersten Larsson bjuds på choklad av Kenneth Johansson Foto: Pia Röstell
 • Kenneth Johansson invigningstalade under Säterrunda 2016 på Åstrandssätern.
  Kenneth Johansson invigningstalade under Säterrunda 2016 på Åstrandssätern. Foto: Daniel Olausson
 • Många invigningar blev det. Här inviger Kenneth Johansson turistbyrån i Rämmen. Hans Bergkvist var belåten.
  Många invigningar blev det. Här inviger Kenneth Johansson turistbyrån i Rämmen. Hans Bergkvist var belåten. Foto: Lars Myr
 • Invigning av Emterviks lanthandel.
  Invigning av Emterviks lanthandel. Foto: Åsa Eneljung
 • Förre landshövdingen Kenneth Johansson med sin Husqvarna Silverpil hemma i Falun.
  Förre landshövdingen Kenneth Johansson med sin Husqvarna Silverpil hemma i Falun. Foto: Christer Wik
 • På uppdrag av landshövding Kenneth Johansson togs det fram en ny bok om residenset i Karlstad. Boken togs fram i samarbete med Barbro Järliden (text), Øyvind Lund (fotograf), Maria Karlberg Back (form) och medarbetare på Länsstyrelsen Värmland.
  På uppdrag av landshövding Kenneth Johansson togs det fram en ny bok om residenset i Karlstad. Boken togs fram i samarbete med Barbro Järliden (text), Øyvind Lund (fotograf)… Foto: Peter Bäcker
 • Kenneth Johansson och Maria Larsson, då landshövdingar i Värmland respektive Örebro län, åker hästskjuts till brojubileet i Åtorp.
  Kenneth Johansson och Maria Larsson, då landshövdingar i Värmland respektive Örebro län, åker hästskjuts till brojubileet i Åtorp. Foto: Benny Abrahamsson
 • Kenneth Johansson, Torsby kommuns kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S), Näckåns energi AB:s styrelseordförande Bo Halvardsson, riksdagsledamöterna Daniel Bäckström (C) och Mikael Dahlqvist (S) samt Näckåns energi AB:s vd Jan-Anders Carlsson gör det symboliska första spadtaget för den nya vattenkraftverket Näckåfall vattenkraftverk.
  Kenneth Johansson, Torsby kommuns kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S), Näckåns energi AB:s styrelseordförande Bo Halvardsson, riksdagsledamöterna Daniel Bäckström (C) och M… Foto: Jonas Berglund
 • Kenneth Johanssons porträtt hänger i dag i residenset.
  Kenneth Johanssons porträtt hänger i dag i residenset. Foto: Peter Bäcker
 • Kungen går in till festkonserten på Ingesunds Musikhögskola. Bakom honom syns Kenneth Johansson med hustrun Viola.
  Kungen går in till festkonserten på Ingesunds Musikhögskola. Bakom honom syns Kenneth Johansson med hustrun Viola. Foto: Jonas Klint
 • Kenneth Johansson med sin Volvo PV544 vid Lugnets skidstadion i Falun.
  Kenneth Johansson med sin Volvo PV544 vid Lugnets skidstadion i Falun. Foto: Christer Wik
 • Foto: Christer Wik
 • Kenneth vinkar adjö efter sin tid i som landshövding i Värmland.
  Kenneth vinkar adjö efter sin tid i som landshövding i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Annie LööfDalarnas länFalunFamiljKenneth JohanssonLandshövdingLänsresidensetPrins Carl PhilipVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.