Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska bärplockarföretaget om smittspridningen: ”Det är lite oroligt”

Publicerad:
Ett värmländskt bärplockarföretag var med på det nationella informationsmötet efter den stora smittspridningen av covid-19 på ett bärföretag i Norrbotten.
Ett värmländskt bärplockarföretag var med på det nationella informationsmötet efter den stora smittspridningen av covid-19 på ett bärföretag i Norrbotten. Foto: Fredrik Karlsson/TT

Efter ett stort coronautbrott bland bärplockare i Norrbotten kallades det till digitalt möte med aktörer från delar av Sverige, däribland Värmland.

Både en representant från smittskydd i Värmland och bärplockarföretaget Ransäter Invest AB var med.

– Det är väl klart att det är lite oroligt när sådana här fall dyker upp, det är inget man är van vid, säger Sylve Björkman, vd för bärplockarföretaget.

Efter coronautbrottet bland bärplockare i Norrbottens län kallades smittskydd från sju olika regioner, däribland Värmland, Folkhälsomyndigheten och bärplockarföretag från hela Sverige till möte.

Där diskuterades främst hur bärplockarföretagen ska hantera situationen om deras personal blir smittade av covid-19.

– Vi kommer att fortsätta dialogen lokalt under veckan om hur vi praktiskt ska göra här. Vi bistår bärföretagen med råd, kontaktvägar och ser till så allt finns på plats, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Joachim Lagercrantz

I år jobbar cirka 350 bärplockare från Thailand i Värmland för företaget Ransäter Invest. De har hittills klarat sig undan stora smittofall, men är förberedda om det sker.

– Vi har tillgång till fler bilar och extra möjlighet för enskilda boenden som folk kan bo i om de blir smittade. Vi har kontroll över allt det där, men man måste planera i god tid innan, säger Sylve Björkman.

Om en smittad bärplockare blivit isolerad i eget boende, finns det fortfarande inget som hindrar denne från att jobba – om den känner sig frisk.

– På informationsmötet sa de att så länge en smittad bärplockare bor och åker ut till skogen ensam kan den ändå jobba, säger Sylve Björkman.

Hur känner era bärplockare?

– Nej inget speciellt, de är vaccinerade med en spruta.

Sylve Björkman, vd för bärplockarföretaget Ransäter Invest AB.
Sylve Björkman, vd för bärplockarföretaget Ransäter Invest AB.

Kan smittan spridas via bären som en smittad bärplockare plockat?

– Den risken bedömer vi som minimal, Folkhälsomyndigheten har tonat ner det här med smitta via händer, så den risken är mycket liten, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.

Hur stor är risken för ett utbrott i Värmland?

– Enligt den information jag har fått så bedömer jag risken för att Värmland ska drabbas som otroligt liten eftersom bärplockare är ganska isolerade i sina bubblor. De interagerar inte i samhället på det sättet. De är där de bor.

– Allt det här är mer för att hjälpa företagen och de som plockar bär, avslutar Anna Skogstam.

Artikeltaggar

Anna SkogstambärplockareCoronavirusetFolkhälsomyndighetenNyheterRegionerSylve BjörkmanThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.