Hoppa till huvudinnehållet

Så minns kollegorna förre landshövdingen: ”Han hade en oerhört stark social förmåga”

Publicerad:
Kenneth Johansson, Prins Carl Filip och Per-Samuel Nisser inviger brigadmuseet.
Kenneth Johansson, Prins Carl Filip och Per-Samuel Nisser inviger brigadmuseet. Foto: FREDRIK KARLSSON

Kenneth Johansson, tidigare landshövding i Värmlands län, har avlidit efter en tids sjukdom.

– Han hade lätt för att tas med människor, han mötte och såg dem. Det har betytt mycket för vårt län, han har byggt varma och fina relationer, säger Daniel Bäckström (C), värmländsk riksdagsledamot.

Det var på måndagskvällen som Centerpartiet i Dalarna meddelande att Kenneth Johansson, 65 år, avlidit.

Kenneth Johansson var landshövding i Värmlands län från 2012 till 2018. Han var även riksdagsledamot för Centerpartiet från 1998 och till och med 2012.

– Jag har mycket att säga om Kenneth. Han var en fin vän. Det är med stor sorg som jag tog emot det plötsliga beskedet. Han blev bara 65 år och gick bort efter en lång livsgärning. Det är väldigt ledsamt. Det är gott att ta med sig alla fina minnen, säger Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot.

2012 gästade näringsminister Annie Lööf (C) Säffle för att känna in situationen efter Volvovarslet. Här kommunalråd Daniel Bäckström (C), Annie Lööf och landshövding Kenneth Johansson.
2012 gästade näringsminister Annie Lööf (C) Säffle för att känna in situationen efter Volvovarslet. Här kommunalråd Daniel Bäckström (C), Annie Lööf och landshövding Kenneth Johansson. Foto: Lisa Olaison

Kenneth Johansson och Daniel Bäckström har haft en lång relation.

– Det är under olika perioder i Kenneths liv som vi har träffats. Först när han var riksdagsledamot. Han var en mycket fin företrädare från Dalarnas distrikt, sedan som ledamot i partistyrelsen, ordförande för socialutskottet och distriktsordförande.

– Kenneth hade ett mycket varmt hjärta. Med omtanke och stor förståelse för människor. Jag möte honom som ledamot i riksdagen när han drev frågorna om LSS och människor med funktionshinders möjlighet att delta i samhället hårt.

Det var framförallt i rollen som landshövding som Daniel Bäckström träffade Kenneth Johansson.

– Om jag minns rätt tillträdde Kenneth den 1 oktober som landshövding i Värmland. Redan den 3 oktober var det skarpt läge och han kom till mig i Säffle, det var när beskedet om att Volvos bussfabrik skulle varsla.

– För mig som person var det viktigt att ha hans oerhört fina stöd som landshövding. Det betydde mycket för mig. Han hade mycket att lära vidare och kunde ge råd från ett personligt och politiskt perspektiv. Allt stöd han gav som landshövding bär jag med mig resten av livet.

Daniel Bäckström minns Kenneth som en varm person, med mycket humor och glädje.

– Han bjöd in till fika och måltider. Vi besökte ofta Kenneth residens eller länsstyrelsen. Han hade en oerhört stark social förmåga. Han mötte en mångfald av människor i olika miljöer. Han visade engagemang för alla.

– Hösten 2014 när jag blev riksdagsledamot bjöd Kenneth hela riksdagsbänken på kaffe och önskade en god mandatperiod. Det visar hur han arbetade och gjorde för att bygga relationer med människor i olika sammanhang.

Kenneth Johansson, tidigare landshövding i Värmlands län, har avlidit efter en tids sjukdom.
Kenneth Johansson, tidigare landshövding i Värmlands län, har avlidit efter en tids sjukdom.

Kenneths förmåga att skapa möten har betytt mycket för Värmland.

– Kenneth var en omtyckt värd som landshövding, han ordnade mötesplatser på residenset. Det var något han strävade efter, han ville att alla skulle ha en relation till länsstyrelsen och om möjligt besöka residenset. Jag har varit där och firat persiska nyåret. Alla mötesplatser han skapade var värdefulla för länet och sammanhållningen, att mötas i en tid av utmaningar.

Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen i Karlstad, jobbade mycket med Kenneth Johansson under åren Kenneth var landshövding.

– Kenneth var alltid vänlig. Han var mån om att hitta lösningar, så att vi kunde komma vidare. Han var diplomatisk och konstruktiv, det är vad jag förknippar honom med. En vänlig och klok person, säger Per-Samuel Nisser.

Det är framförallt Kenneth Johanssons förmåga att driva politiken framåt som Per-Samuel Nisser minns mest.

– Det är ett mycket tråkigt besked. Han var en trevlig person som jobbade för Värmlands bästa. Kenneth jobbade för att hitta former för att komma överens och komma vidare i frågor. Han såg till att det inte bli stiltje, utan att vi kom vidare. Det var hans signum. Det är framförallt det jag kommer ihåg, säger Per-Samuel Nisser.

Artikeltaggar

Daniel BäckströmKenneth JohanssonPer-Samuel NisserPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.