Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Alliansfriheten är en hörnsten för Sveriges säkerhet

Publicerad:
Vi måste också fråga oss om vi vill knyta fast vår nations säkerhetspolitik i en organisation där flera av de militärt starkaste medlemmarna har en stormaktsagenda långt utanför legitima självförsvarsintressen, skriver Jesper Johansson med flera. Foto: Alastair Grant/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som alliansfri stat kan Sverige fortsätta att bygga ett försvar inriktat på självförsvar enligt folkrätten istället för att delta i uppbyggnaden av Natos mer offensiva militära förmågor, skriver Jesper Johansson med flera.

Svar till Pål Jonson och Hans Wallmark (NWT 24/7).

Alliansfrihet är att avstå från att binda upp sin säkerhetspolitik, att värna sin handlingsfrihet och att signalera till omvärlden en tydlig ambition att i möjligaste mån undvika militära spänningar och aggressioner.

Det är en säkerhetspolitisk strategi som har fungerat fantastiskt väl och hållit kriget borta från Sverige i över 200 år, samtidigt som den bidragit till fred och stabilitet i vårt närområde. Den har också gett Sverige en stark plattform i internationella sammanhang, med en trovärdigt självständig röst inom medling, nedrustning, FN-insatser och annat fredsarbete.

Som alliansfri stat kan Sverige fortsätta att bygga ett försvar inriktat på självförsvar enligt folkrätten istället för att delta i uppbyggnaden av Natos mer offensiva militära förmågor. Framför allt så undviker vi att bli en del av en organisation som bygger på kärnvapen, de mest förstörelsebringande vapen som skapats och som fortfarande utgör ett av de största hoten mot mänsklighetens och Jordens framtid.

Så skriver du en debattartikel

Flera av stormakterna inom Nato har utövat påtryckningar på Sverige för att vi inte ska skriva under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Det visar att kärnvapnen fortfarande har en helt central roll inom Nato.

Vi måste också fråga oss om vi vill knyta fast vår nations säkerhetspolitik i en organisation där flera av de militärt starkaste medlemmarna har en stormaktsagenda långt utanför legitima självförsvarsintressen, och vars agerande innefattar hot och aggression i strid mot folkrätten. Med de försvarsgarantier som medlemskap i Nato ger kommer också förpliktelser att försvara även dessa länder.

Militära samarbeten måste vara specifika och tydligt avgränsade, och inte riskera att minska trovärdigheten i den svenska alliansfriheten.

Den svenska säkerhetspolitiska linjen är stabil, långsiktig och förutsägbar, tjänar Sverige väl, och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Moderaternas förslag om Nato-medlemskap riskerar därmed att öka osäkerheten och spänningarna. Det skulle kasta in Sverige i ett helt nytt läge som del av en kärnvapenallians och med högst oförutsägbara konsekvenser på flera plan.

I turbulenta tider som denna är det ännu viktigare att värna stabilitet, avspänning och handlingsfrihet – och därför även den hörnsten i Sveriges säkerhet som är alliansfriheten!

Jesper Johansson (MP)

Regionråd, språkrör MP Värmland

Per-Inge Lidén (MP)

Ledamot i kommunfullmäktige, MP Karlstad

Elisabeth Falkhaven (MP)

Riksdagsledamot, försvarspolitisk talesperson

Camilla Hansén (MP)

Riksdagsledamot, utrikespolitisk talesperson

Artikeltaggar

Camilla HansénDebattElisabeth FalkhavenFNFredHans WallmarkJesper JohanssonKärnvapenNatoNedrustningPål JonsonPer-Inge LidénSäkerhetspolitik