Hoppa till huvudinnehållet

Längre väntetider när trycket ökar på tjejjouren

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I takt med att restriktionerna lättar ökar även trycket på landets kvinnojourer. I Karlstad har allt fler utsatta hört av sig under den senaste månaden.

Efter att ha levt isolerade med sina förövare under pandemin är det allt fler kvinnor som nu söker hjälp hos landets kvinnojourer. Något som TV4 uppmärksammade nyligen.

– Vi ser och märker av det trycket. Många nya hör av sig till oss, säger Beatriz Nordström, samordnare för tjejjouren i Karlstad.

Beatriz Nordström.
Beatriz Nordström. Foto: Håkan Strandman

Enligt henne kan det handla om allt från psykiskt våld till slag och sexuellt våld.

– Det är i olika stadier. Trycket hos oss har ökat den senaste månaden.

Hinner ni med att ta emot alla?

– Vi försöker, men vi har lite mindre personal på plats och man kanske får vänta lite längre. Men vi kommer aldrig neka någon, säger Beatriz Nordström.

Både tjejjouren och kvinnojouren i Karlstad tillhör föreningen Alla Kvinnors Hus. Kvinnojouren tar emot samtal och har fysiska träffar. Hos tjejjouren är det många som väljer att ta en första kontakt via chatt.

– Där kan man vara helt anonym. Det är ganska skönt för många. Något känns kanske inte helt bra i magen och vill prata om det utan att uppge något. Man kan sitta på andra sidan jorden eller i huset intill. Man behöver inte vara knuten till Värmland, alla är välkomna att höra av sig.

Alla Kvinnors Hus

Alla Kvinnors Hus är en ideell, självstyrande och feministisk förening som inhyser kvinnojouren och tjejjouren i Karlstad. De hjälper kvinnor och barn som är utsatta för våld i en nära relation.

Arbetssättet bygger på hjälp till självhjälp. De har tystnadslöfte, ingen som söker hjälp registreras och man kan vara anonym.

Tips till dig som lever med våld

Berätta för någon om din situation

För dagbok över hot, våld och trakasserier. Notera datum, tid och plats. Förvara anteckningarna på en säker plats, som hos en vän eller någon annan du litar på.

Dokumentera skador. Fotografera skadorna själv eller uppsök en läkare.

Ring en kvinnojour/tjejjour.

Ta kontakt med socialtjänsten i din kommun och gör en polisanmälan.

Förbered en flyktväska. Packa ned ID-handlingar, klädombyte, bankkort och bankdosa.

Källa: Karlstads Kvinnojour

Artikeltaggar

Beatriz Nordström KarlstadKvinnojourenSamhälleVåld mot kvinnorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.