Insändare: Förnedrande låg ersättning för vigselförrättare

Insändare
PUBLICERAD:
Ersättningen för uppdraget som borgerlig vigselförrättare i Karlstad är förnedrande lågt, tycker insändarskribenten.
Foto: Gorm, Kallestad
Bryr sig de styrande i Karlstad kommun om sina borgerliga vigselförrättare? Anledningen till frågan är att villkoren för vigselförrättarna är så skrämmande dåliga.

Det är förvisso ett fint och ärofyllt uppdrag att få vara vigselförrättare men är det så fint att det motiverar att de som fått uppdraget ska jobba nästan helt utan ersättning? Det finns kommuner i Sverige där man visar uppskattning på helt annat sätt än vad som sker i Karlstad.

En vigselförrättare blir ofta kontaktad av par som önskar ett första möte för att planera en vigsel. Ibland vill paren träffa flera olika vigselförrättare för att se om personkemin stämmer. Denna tid finns ingen som helst ersättning för. Om vigselförrättaren sedan blir utvald så kan det handla om vigsel på annan ort. För resan till denna ort kan förrättaren begära viss reseersättning men den är enligt lägsta nivå och täcker enbart bränslekostnaden. Det finns också par som struntar i att betala och eftersom det rör sig om små summor så är det få vigselförrättare som kräver detta.

Har vigselförrättaren haft en vigsel tidigare samma dag så är ersättningen 30 kronor, minus skatt, för en vigsel som kan ha tagit flera timmar i anspråk. Dagens första vigsel ger 110 kronor minus skatt.

Många vigselförrättare ställer upp på dagar då de flesta vill vara lediga; midsommarafton, nyårsafton och andra helgaftnar är nästan alltid bokade.

Karlstads kommun har fantastiska förutsättningar för att bli en kommun där man verkligen vill gifta sig. Vi har så många vackra platser vid vatten, vi har Acksjöns kapell där kommunen skulle kunna erbjuda underbara vigslar för alla dem som inte vill ha religiösa ceremonier.

Vigselförrättarna i Karlstad är erkänt serviceinriktade och skapar otroligt fina och minnesvärda ceremonier. Ett tack från de styrande i kommunen vore kanske på sin plats.

I varje fall borde det upplysas om att uppdraget är ideellt och att den ersättning som utgår är förnedrande låg.

Lite vatten vore gott

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.