Hoppa till huvudinnehållet

Grums sämst i Sverige i klimatundersökning – efter svar som inte stämde

Publicerad:
Ett skyfall i Filipstad leder till vattenfyllda vägar, något som blir allt vanligare när antalet extremväder ökar. Foto: Filip Kowalski

Senaste veckorna har både Sverige och många andra länder drabbats av extremväder som kopplas till klimatförändringar.

De värmländska kommunerna är enligt en kartläggning olika bra förberedda, där Arvika är bäst och Grums sämst – i landet.

– De svar som lämnats stämmer inte, säger Malin Hagström (S), ordförande i kommunstyrelsen i Grums.

Det är i en kartläggning som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört tillsammans med Svensk Försäkring som en ranking har gjorts över de 180 kommuner som svarat. Kommunerna har fått ett antal frågor om deras klimatanpassning som besvarats och utifrån svaren har man betygsatts mellan 0 och 33, där 33 är högsta betyg.

Av de värmländska kommunerna sticker Arvika och Karlstad ut i positiv bemärkelse och får båda över 30. I botten hittas både Forshaga och Årjäng med under fem. Allra sist i rankingen hittas Grums med noll.

– När vi fick siffrorna var vi tvungna att ta fram våra svar från enkäten för att jämföra, och det vi såg då var att de svar som lämnats inte stämmer, säger Malin Hagström.

Grums har från den senaste undersökningen som gjordes 2019 minskat från 13 till noll i siffrorna från 2021, något som Hagström inte tror är rimligt.

– Det vi ser är att de svaren vi lämnat inte är fullständiga och i vissa fall även felaktiga, så tyvärr verkar det som vi svarat på ett sätt som inte överensstämmer med det arbete som görs.

Vad är det som inte stämmer?

– Ett av de svar vi reagerar på är att det inte ska finnas något politiskt beslut, men det togs under hösten 2019 ett beslut om att ta fram ett miljöprogram som innehåller flera av de punkterna som enkäten frågar om, bland annat en handlingsplan.

Hur kommer det sig att svaren kunde bli så fel?

– Det jag vet är att den som svarat för kommunen slutade en tid efter det här, men varför svaren blev så olyckliga vet jag inte om det berodde på tidsbrist eller något annat. Men det stämmer inte.

Senast i maj drabbades Grums av en tromb som förstörde flera byggnader, något som enligt kommunen öppnade ögonen ännu mer.
Senast i maj drabbades Grums av en tromb som förstörde flera byggnader, något som enligt kommunen öppnade ögonen ännu mer. Foto: Joachim Lagercrantz

Kommunen menar att den siffran man fått troligen varit högre om svaren stämt bättre.

– Det är klart vi alltid kan göra mer, men det är en väldigt viktig fråga som absolut diskuteras och borde vara högre.

Värmländska kommunerna i klimatrankingen

3. Arvika 31,5

11. Karlstad 30,5

51. Sunne 21,5

51. Kil 21,5

102. Munkfors 14

129. Hammarö 10

132. Hagfors 9,5

164. Forshaga 4

167. Årjäng 3

178. Grums 0

Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet

Endast de kommuner som svarat finns med i rankingen. Första siffran visar placering i Sverigelistan och siffran efter kommunnamnet är vilket poäng kommunen fått.

Artikeltaggar

ArvikaGrumsMalin HagströmMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.